Home Alcoià Unes 570.000 famílies valencianes estan cridades des de hui a triar llenga...

Unes 570.000 famílies valencianes estan cridades des de hui a triar llenga base entre valencià o castellà

0
SHARE
Una aula d'Infantil a un centre educatiu de la ciutat d'Alcoi.

El Director General d’Ordenació Educativa i Política Lingüística de la Generalitat Valenciana, Ignacio Martínez, ha assenyalat que la consulta de la llengua base, que comença aquest dimarts 25 i durarà fins al 4 de març, “permetrà crear grups en llengua base valencià a les zones castellanoparlants si hi ha demanda de les famílies perquè els seus fills estudien en aquesta llengua base”.

Un dels objectius de l’ordre de la consulta de la llengua és detectar si hi ha aquesta demanda a les zones castellanoparlants. “En aquest cas, en aplicació de lʻarticle 8 de la Llei de Llibertat Educativa, es proposarà lʻhabilitació dʻunitats per satisfer aquesta elecció de les famílies”, ha assenyalat el director general.

En concret, l’article 8 de la Llei de Llibertat Educativa estableix que “quan hi haja una demanda d’alumnat suficient per constituir una unitat, els representants de la qual hagen elegit el valencià com a llengua base, i no hi haja prou oferta de llocs escolars en aquesta llengua base en el procediment d’admissió d’alumnat, l’administració educativa adoptarà les mesures oportunes per satisfer aquesta demanda”.

Noves unitats sota demanda

D’aquesta manera, als municipis de la zona castellanoparlant, en què l’alumnat resident té l’opció de sol·licitar l’exempció de l’avaluació i la qualificació del valencià, i la llengua base del qual és actualment el castellà, també s’estendrà el dret d’elecció de llengua base. Si hi ha alumnat suficient per constituir la unitat, la Conselleria dEducació, Cultura, Universitats i Ocupació l’habilitarà.

En aquest sentit, el Director General d’Ordenació Educativa i Política Lingüística ha destacat que “s’estudiarà cada cas de manera individual, ja que no és el mateix la ràtio per a les zones rurals, on el llindar pot ser menor, que per a les zones urbanes”.

“Potenciar el valencià”

“Es tracta d’un exemple més de la voluntat de la Conselleria d’Educació per potenciar el valencià també a les zones castellanoparlants, amb un model de promoció i incentius davant del que existia, que era d’intervencionisme i imposició”, ha afegit Ignacio Martínez. El director general ha recordat que cada família “ha de triar amb total llibertat la llengua principal que vol per a l’educació dels seus fills, ja que la Conselleria realitzarà la planificació educativa tenint en compte la voluntat de cadascuna de les famílies”.

La consulta comença aquest dimarts 25 de febrer i estan cridades a participar en ella 570.000 famílies valencianes. Aquest dilluns s’han de publicar als centres els llistats dels censos definitius de participants a la consulta.

Cocentaina, contra la ‘Llei Rovira’

El ple municipal de l’Ajuntament de Cocentaina ha aprovat aquest passat dijous 20 de febrer una moció en contra de la coneguda com a Llei Rovira de la Conselleria d’Educació. La moció ha estat presentada per Compromís i PSOE i ha sigut aprovada amb els 10 vots a favor d’aquests partits i els 7 vots en contra de PP i Vox.

La moció expressa el rebuig a la nova normativa, la qual permetrà que les famílies trien la llengua base de l’ensenyament dels seus fills i filles “sense tenir en compte criteris pedagògics ni la realitat sociolingüística del territori”, resa el comunicat. Segons el text aprovat, aquesta mesura suposa un greu perill per a la presència del valencià a les aules i vulnera els drets lingüístics de l’alumnat.

Durant el debat, els grups impulsors de la moció han denunciat que el nou model fomenta la segregació escolar i posa en risc la normalització del valencià. A més, han criticat que la proposta de la Conselleria ignora les recomanacions dels experts en educació i lingüística, els quals defensen la necessitat d’una presència reforçada del valencià per garantir una competència equilibrada en les dues llengües oficials.

Amb l’aprovació de la moció, el ple municipal insta la Conselleria d’Educació a retirar el projecte d’ordre i a garantir que el model educatiu respecte els criteris pedagògics i la cohesió social. Així mateix, es reclama l’adopció d’accions positives en favor del valencià i l’obertura d’un procés de diàleg amb la comunitat educativa per consensuar un sistema plurilingüe que assegure la igualtat d’oportunitats per a tot l’alumnat.