L’Arxiu Municipal d’Ibi disposa de documents antics que parlen de la Història de la localitat. Fins ara, es troben en format físic, amb els riscos que això suposa per als documents antics. Però l’Ajuntament va a encetar el procés per a digitalitzar el seu fons documental, gràcies en part a l’arribada d’una subvenció de la Generalitat. L’objectiu és conservar documents històrics de la població al temps que s’obri l’accés als mateixos a ciutadania i investigadors.
Bona part de les localitats ubicades a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla atresoren segles d’història des que foren fundades. Tot i que aquest fet ocorreguera fa segles, ja llavors existien persones encarregades de registrar la vida quotidiana d’aquestes poblacions. Un fet que ha facilitat que, a dia de hui, existisquen arxius municipals a la pràctica totalitat dels municipis. No obstant, la seua conservació, amb documents que tenen segles d’antiguitat, es complica, pel que es fa necessari buscar mètodes de conservació.
El que més èxit està tenint és la digitalització, que passa per capturar en format digital eixos documents històrics. Així, es substitueix el format físic en paper, moltes vegades ja degradat, per arxius informàtics que no pateixen cap desgast. Aquest procés, que ja s’ha dut a terme a ciutats com Alcoi, va a encetar-se ara a la vila d’Ibi. L’objectiu és passar a format digital tots els documents que s’alberguen a l’Arxiu Municipal Iberut. En les seues instal·lacions, reforçades al llarg dels darrers anys amb l’adquisició d’estanteries mòbils sobre rails, es dona cabuda a centenars de volums. En ells es recull físicament bona part de la Història de la vila joguetera. Ara l’objectiu és digitalitzar els documents per a posar-los a l’abast de ciutadans i investigadors.
Aquests darrers seran uns dels principals beneficiats de la tasca que va a encetar-se des de l’Ajuntament d’Ibi. El format digital no sols permet un accés a la documentació sense riscos per als originals, sinó que també permet la consulta telemàtica i a distància. Obrir al públic la possibilitat de consultar documents que daten des del segle XVI fins a la meitat del passat segle a l’Arxiu Municipal incrementarà també el coneixement general de la població respecte a la seua pròpia Història.
Aquesta línia d’actuació s’ha encetat després de la que la vila joguetera haja rebut una subvenció per valor de més de 10.000 euros. Amb ella va a dur-se a terme el procés de digitalització d’un arxiu d’elevat valor històric i cultural.