L’Arxiu Municipal d’Alcoi ha rebut una valuosa donació que enriqueix el seu fons històric i documental. Es tracta d’un exemplar únic de la revista ‘Alcoy Festivo’, editada durant la Segona República, que ha estat cedit pel col·leccionista alacantí Antonio Ponzoda Soria.
‘Alcoy Festivo’, amb el subtítol de Revista gràfica trimestral, era una publicació dedicada a la difusió d’esdeveniments culturals i festius de la ciutat. La revista s’imprimia en el taller de Vañó Sanchis, estava dirigida per Emilio Rodríguez i comptava amb un consell de redacció format per Rafael Candela i Rafael Coloma, aquest últim futur fundador del periòdic Ciudad.
L’exemplar donat, que data de l’any 1934, consta de 28 pàgines que recullen informació detallada sobre les festes de Sant Jordi, així com altres continguts de caràcter literari i històric. Entre els articles que inclou, destaca un poema de Gonzalo Cantó, un estudi sobre la fundació de la Corporació Musical Primitiva i una ressenya sobre el grup escolar Cervantes. A més, la revista conté una entrevista a l’alcalde d’aquell moment, Evaristo Botella Asensi, aportant un testimoni valuós sobre la realitat política i social de l’època.
Segons el regidor de Patrimoni Cultural, Ignacio Trelis, “aquesta donació suposa una incorporació fonamental per a l’Arxiu Municipal d’Alcoi, ja que ens permet completar una part del nostre patrimoni documental i oferir als investigadors i ciutadans una visió més completa del passat cultural i festiu de la ciutat”.
Cal recordar que Alcoy Festivo ja es publicava a la dècada de 1920 com a suplement del diari La Correspondencia de Alcoy. No obstant això, l’Arxiu Municipal d’Alcoi només conserva un exemplar de 1925 d’aquella primera etapa. La revista va reprendre la seua publicació en 1934 sota el títol de Alcoy Festivo. Fins ara, l’únic exemplar d’aquesta segona etapa que es trobava a l’Arxiu era el de 1935, per la qual cosa la donació de Ponzoda Soria suposa una peça fonamental per completar la col·lecció i aprofundir en la difusió cultural i festiva de la ciutat en aquell període històric.
Amb aquesta incorporació, l’Arxiu Municipal d’Alcoi continua la seua tasca de preservació i difusió del patrimoni documental, contribuint a la recuperació de la memòria històrica local i posant a disposició dels investigadors i ciutadans un nou testimoni de gran valor.
Història de l’Arxiu Municipal
L’Arxiu Municipal d’Alcoi ha estat sempre vinculat a la història del mateix Ajuntament d’Alcoi des de la fundació de la ciutat en el segle XIII. Primerament, l’Arxiu contenia tota la documentació municipal a l’antiga seu o ‘Casa de Corts’ -actual Museu Arqueològic Municipal-. A mitjan segle XIX, quan es va construir la nova Casa Consistorial, l’Arxiu va ser traslladat a aquest mateix edifici, on va estar fins a l’any 1983. Aqueix any, després de les obres d’adequació en la nova Casa de Cultura -a l’edifici de l’antiga sucursal local del Banc d’Espanya-, l’Arxiu Històric fou traslladat a aquestes noves dependències.
Entre els documents més singulars que conserva l’Arxiu cal destacar l’anomenat Esborrany de la Cort de Justícia de 1263-1265, considerat el document en paper valencià (xativí) més antic que es conserva. L’Arxiu custodia, a més, una rica col·lecció documental de l’època foral -llibres de consells, cort del justícia…-, així com un destacat fons notarial de caràcter comarcal.
En els últims anys, cal destacar també l’intens programa de recuperació d’arxius d’entitats i persones, que ha permés la incorporació de nombrós material documental i bibliogràfic de persones i entitats de rellevància a Alcoi, com ara Joan Valls, José Moya, Rogelio Sanchis, etc…
Finalment, cal destacar BIVIA, el Portal del Patrimoni Documental, un projecte de difusió digital del patrimoni documental de la ciutat d’Alcoi on hi trobareu col·leccions digitalitzades procedents de fons municipals, així com d’altres fons pertanyents a entitats col·laboradores en el projecte. La principal finalitat de BIVIA és augmentar la visibilitat i consulta del patrimoni documental alcoià seguint uns objectius: impulsar la digitalització del patrimoni documental alcoià, fer visibles unes col·leccions que, en la majoria dels casos, només poden consultar-se a la mateixa i facilitar els instruments per a la seua preservació digital.