La província d’Alacant és una zona activa tectònicament degut a la seua ubicació sobre la falla que separa les plaques tectòniques europea i asiàtica. Fet que suposa que, cada cert temps, les localitats alacantines registren tremolors de terra. Ara bé, no és habitual tindre setmanes tant sismològicament actives com la passada, en la que les localitats de l’Alcoià, El Comtat i la Foia han registrat fins a 15 terratrèmols.
Entre les jornades del dimecres 26 i diumenge 30 de juliol, diferents localitats de la zona han detectat moviments de terra. Els primers han tingut una intensitat lleugera i molts a males penes han sigut perceptibles per a la població. Fins la matinada del dissabte 29 al diumenge 30, en la que la terra ha tremolat amb una força de 3,9º en l’escala Richter. Una potència més que notable i que ha despertat a moltes persones a l’interior alacantí.
Tant és així que el Centre de Coordinació d’Emergències ha rebut fins a 6 cridades alertant del sisme, que tot i això no ha produït danys ni materials ni personals. Ha sigut el principal terratrèmol dels 15 que ha registrat la muntanya alacantina en tota la setmana i ha tingut com a epicentre la localitat de Banyeres, i concretament la zona de la Penya La Blasca. La seua força l’ha fet perceptible en tot el nord alacantí i sud de la província de València.
La muntanya, zona més activa sísmicament de la província
L’epicentre d’aquest darrer terratrèmol s’ha situat a 2 quilòmetres de profunditat sota el terme banyerut. Però aquesta no ha sigut l’única localitat on s’han produït tremolors, encara que sí la que més n’ha registrat en l’entorn de la Serra Mariola. També Ibi i Castalla han sigut epicentres de sismes al llarg de la setmana, convertint a la muntanya alacantina en la zona més activa sísmicament de totes les comarques alacantines. Des d’inicis d’any són ja més de 25 els terratrèmols amb epicentre a localitats de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla.