Home Alcoià Un retén itinerant i un segon helicòpter vigilaran la muntanya alacantina per...

Un retén itinerant i un segon helicòpter vigilaran la muntanya alacantina per a prevenir incendis en estiu

0
SHARE
El diputat provicial d'Emergències i representants dels Bombers presenten el dispositiu contra incendis a la província.

El Consorci de Bombers de la Diputació d’Alacant torna a reforçar en estiu el dispositiu d’emergència amb l’objectiu de garantir una intervenció més ràpida i eficaç davant dels incendis o de qualsevol altre tipus de sinistres. Tres retens fixos i quatre itinerants, així com la incorporació d’un segon helicòpter conformen aquest servei especial que, com a novetat, inclou la posada en marxa de retens nocturns i l’activació de guàrdies localitzades.

El diputat responsable de l’àrea, Javier Sendra, l’Inspector en Cap del Consorci Provincial, José Rubio, i l’oficial del Servei Operatiu, Alberto Martín, han donat a conèixer aquest matí tots els detalls d’aquest dispositiu que es desenvoluparà entre el 16 de juny i el 17 de setembre davant l’augment dels riscos i les incidències derivats de les altes temperatures i l’increment de la població flotant. Ara bé, tots els esforços valdran de poc sense la implicació de la ciutadania.

Inversió extraordinària

Entre els aspectes més significatius d’aquest servei estival, al qual s’ha destinat una inversió extraordinària d’1,1 milions d’euros, destaca la creació, per primera vegada enguany, de retens nocturns integrats per un caporal, tres bombers i un vehicle que, davant l’amenaça de tempestes seques, es desplaçaran a les zones forestals on hi haja risc de caiguda de raigs que puguen derivar en un incendi.

El mateix estarà actiu únicament quan es donen aquests episodis, de 20.00 a 8.00h, i realitzarà tasques de vigilància i prevenció en coordinació amb l’Agència Estatal de Meteorologia (AEMET), així com intervencions. L’incendi que l’estiu passat va assolar La Vall d’Ebo i el seu entorn ha motivat la posada en marxa d’aquesta mesura preventiva encaminada a reduir el temps de resposta i, així, les conseqüències d’aquest tipus d’incidents motivats per raigs.

Aquests succesos, “encara que aparentment no causen danys, al cap d’unes hores poden provocar un incendi”, ha manifestat el diputat, que ha afegit que “la manca de visibilitat i la impossibilitat de disposar de mitjans aeris durant la nit fan encara més necessària aquesta actuació amb què aconseguim una ràpida detecció i intervenció”.

L’operatiu especial per a aquest estiu contempla també la posada en marxa de tres retens fixos: un a Santa Pola -Baix Vinalopó-, un altre a Pilar de la Horadada -Vega Baixa- i un últim a Xàbia -Marina Alta-, que, durant dotze hores al dia, entre les 10.00 i les 22.00 hores, atendran les emergències que es produisquen en els municipis esmentats i en el seu perímetre més proper. Cadascun d’ells estarà compost per un caporal, tres bombers i un vehicle i, a més d’actuar com a primers intervinents, efectuaran tasques de vigilància i prevenció.

Reten itinerant a la muntanya

A més, per segon any consecutiu, el Consorci Provincial incorporarà quatre retens itinerants que, de forma rotatòria, cobriran les zones operatives de la Marina Baixa, el Vinalopó, el Baix Segura, la Muntanya i l’Alacantí. Aquests equips, formats per un caporal, tres bombers i un vehicle, estaran actius també de 10.00 a 22.00 hores -la franja horària en què estadísticament es produeixen més incidents-.

En aquest sentit, José Rubio ha destacat el bon resultat d’aquest sistema de retens itinerants “que ens permet mantenir diàriament sobre el terreny quatre autobombes amb les seves dotacions respectives que vigilaran els punts més sensibles i podran desplaçar-se ràpidament a qualsevol sinistre que es declari a la província, aconseguint una major cobertura i una actuació més potent i efectiva”.

Segon helicòpter de resposta ràpida

Finalment, tal com s’està fent des del 2020, l’organisme de la Diputació d’Alacant inclourà a la seva flota un segon helicòpter amb capacitat per a tres passatgers i un pilot que, juntament amb el que opera durant tot l’any, romandrà al Parc Central de Sant Vicent del Raspeig des d’aquest divendres 16 de juny i fins al 17 de setembre. Aquest mitjà aeri s’utilitzarà principalment en la detecció, la coordinació i la direcció d’incendis forestals, així com en l’atenció de grans emergències.

“La incorporació d’aquest helicòpter redueix considerablement els temps d’intervenció i ofereix una visió més precisa del lloc dels fets i del comportament, magnitud i avanç del foc. Gràcies a aquestes tasques de reconeixement i de la informació obtinguda, podem dissenyar de manera més precisa i eficaç els plans d’extinció”, ha indicat Sendra. El control de cremes agrícoles i la vigilància de zones de risc, sociorecreatives o de valor ecològic especial són altres de les tasques que assolirà aquesta aeronau.

A més d’aquestes mesures, el Consorci té previst també fer guàrdies localitzades a totes les Àrees Operatives -incloent el Centre de Coordinació d’Emergències i el Grup de Rescat- per a, en cas de necessitat, facilitar la incorporació immediata de personal. Aquestes es duran a terme en torns de 24 hores i duraran fins al 15 d’octubre.