Home Alcoi Transició Ecològica d’Alcoi explica a les associacions de veïns l’actuació per a...

Transició Ecològica d’Alcoi explica a les associacions de veïns l’actuació per a substituir escocells buits en el projecte AlcoiBioUP!

0
SHARE
Reunió AlcoiBioUp veïns zona nord Alcoi

La regidora de Transició Ecològica, Teresa Sanjuán, ha mantingut una sèrie de reunions amb totes les associacions de veïns d’Alcoi per a explicar-los l’actuació “Zero Escocells Buits”, inclosa en l’estratègia de renaturalització AlcoiBioUp! i per a triar, de manera conjunta i participada, quins llocs consideren prioritaris els veïns per a disposar de més arbrat.

L’edil explica que en el projecte s’ha diferenciat entre tres tipus d’escocell, senyalitzats amb colors diferents. D’una banda, s’han establit escocells amb marca blava en els quals es plantarà un nou arbre sempre que es reunisquen les condicions tècniques. Les plantacions pertanyeran a espècies autòctones, principalment Celtis Australis (Lledoner) i Fraxinus Ornus (Fleix).

En segon lloc, hi ha altres localitzacions d’escocells marcades amb el color morat. Aquests escocells estan obsolets i en ells no s’actuarà, perquè en general han sigut anul·lats o no reunixen les condicions perquè en ells cresca arbratge.

En tercer lloc, hi ha escocells que en la planificació s’han senyalitzat amb color roig. En ells es requereix la intervenció de maquinària per a arrancar antigues soques o arrels, intervencions que no estan subvencionades i hauran de ser a càrrec del consistori. “En aquests casos, serem selectius i prioritzarem aquelles localitzacions en les quals els veïns i veïnes del barri consideren que és necessari actuar per a recuperar arbratge”, indica la regidora.

A més de les reunions mantingudes amb els diferents barris, s’ha proporcionat els mapes a cadascuna de les associacions perquè coneguen la distribució dels escocells.

El programa AlcoiBioUp! compta amb el suport de la Fundación Biodiversidad del Ministerio para la Transición Ecológica y el Reto Demográfico (MITECO) en el marc del Pla de Recuperació, Transformació i Resiliència (PRTR), finançat per la Unió Europea – NextGenerationEU.

Gràcies a aquesta ajuda, l’estratègia compta amb una subvenció de 3.580.000 euros, que cobrix més del 90% de la inversió total.

Aquesta estratègia té com a objectiu principal afavorir la connexió de la ciutat amb els seus parcs naturals i zones verdes, millorant i estenent els seus espais naturals cap a l’interior urbà. Contempla 13 intervencions, que tenen un àmbit d’actuació de més de 420.000 m² , sobretot espais naturals urbans desaprofitats, molts d’ells vinculats als llits dels rius i rierols o els barrancs.

Destaca també l’aposta per l’erradicació d’espècies invasores i la seua substitució per altres autòctones, el reverdiment urbà, el reforç de la biodiversitat com a valor afegit i l’augment de la infraestructura verda, així com la implementació d’accions perquè aquesta siga útil per al gaudi de la ciutadania, sense deixar de costat la seua importància com a ferramentes d’educació ambiental.