Els convenis col·lectius són un dels principals documents que regulen la relació entre empreses i treballadors dins d’un determinat sector productiu. Molts d’ells estan vigents des da fa molts anys i s’han vist afectats per legislacions com la Reforma Laboral de l’Executiu Rajoy. A més, la crisi de la Covid19 també ha forçat canvis en el sistema productiu que requereixen ser reflectits en aquests convenis, que negocien tant les patronals sectorials com els sindicats -com a representants dels treballadors-.
Un acord d’aquestes característiques requereix de moltes hores de negociacions i de que les dos parts cedisquen per a enllestir un acord que beneficie a ambdues. El procés ha suposat diversos encontres entre patronal i centrals sindicals dins d’una negociació que ha sigut dura, però que ha arribat a bon port. L’objectiu de totes dos parts ha sigut des del principi salvaguardar la integritat d’un sector que s’ha adaptat a les condicions derivades de la pandèmia i que dona treball a centenars de persones a l’Alcoià i El Comtat.
Un dels principals punts acordats al document -que es signarà el proper 1 de juliol, data de la seua entrada en vigor- és la pujada dels salaris per als treballadors. Serà més lleugera enguany, amb un augment salarial del 0,5% en temps encara de crisi econòmica pel coronavirus. Però ja en 2022 i 2023 eixe augment serà del 2%, al que sumar un marge del 0,5% respecte a l’evolució de la inflació. Els quart i cinquè torn també es regularan al nou conveni per a evitar la multiplicació d’hores de treball.
Tant les patronals del tèxtil com els sindicats posaran en marxa accions conjuntes per a posar en valor unes empreses que han tingut una elevada càrrega de treball per a abastir al sector sanitari durant la crisi de la Covid19.