Aquest dimarts 30 de març s’han dut a terme les entrevistes amb els usuaris del ‘Programa de millora de la Condició Física Post Covid19’ a les instal·lacions de l’àrea de Salut del Complex Esportiu Municipal Eduardo Latorre. En ell està centralitzada la vacunació als docents de l’interior alacantí, i també ho estarà la campanya de vacunació massiva que comença la setmana que ve.
L’objectiu de les entrevistes és avaluar les capacitats físiques i respiratòries, així com els hàbits esportius i composició corporal de cada usuari del programa. Aquesta avaluació pretén individualitzar la càrrega dels entrenaments del programa el màxim possible a les característiques individuals dels usuaris i d’aquesta manera augmentar gradualment la seua capacitat física i respiratòria.
Les avaluacions han sigut realitzades pels treballadors del Complex Esportiu Municipal Eduardo Latorre, coordinades pel Departament de Salut d’Alcoi. Carla Lloret com a fisioterapeuta, Javier Aura i Saúl Bernabeu com a Tècnics d’Activitat Física i Andrea Ferrándiz també com a tècnic d’Activitat Física i Nutricionista.
Participaran en el programa 7 persones, 4 dones i 3 homes que han patit la malaltia i es dividiran en dos grups: un grup amb una afectació severa i un altre grup amb una afectació moderada. Aquestes persones han sigut remeses per l’Hospital Comarcal Verge dels Lliris degut a les conseqüències de la malaltia als seus organismes.
L’activitat es realitzarà en les instal·lacions del Complex Esportiu en horaris definits, durant 3 sessions setmanals i un període de huit setmanes, repetint sessions en el domicili dels pacients i treballant de manera específica la fisioteràpia respiratòria.
“Aquest és un programa gratuït per a la ciutadania del nostre municipi que té com a objectiu contribuir a millorar la qualitat de vida d’aquests pacients que han superat el llarg període d’hospitalització per la Covid i les seqüeles que els ha provocat. Esperem ajudar a les persones perquè es recuperen de la millor manera possible”, ha explicat el Regidor d’Esports i Salut Pública, Miguel Juan Reig.
Els fisioterapeutes estan jugant un paper fonamental en la recuperació de les persones que han patit la Covid19 de forma severa. Aquesta malaltia no acaba amb l’alta mèdica perquè moltes són les seqüeles que apareixen en els pacients. La síndrome post-UCI engloba un deteriorament global en els àmbits cognitiu, físic i emocional. Hi ha un mal respiratori i una pèrdua molt marcada de massa muscular amb gran feblesa generalitzada. També hi ha afectació a nivell funcional -de metabolisme com les polineuropaties i els trastorns circulatoris-, ja que la mateixa immobilitat afavoreix l’aparició d’edemes o trombosis venoses.
Per a això l’exercici terapèutic i els exercicis respiratoris elaborats en funció de les necessitats de cada pacient són molt importants en la recuperació dels pacients que han passat la malaltia. Aquest treball els ajuda a millorar l’estat físic, disminueix la dispnea, incrementa la força muscular, millora l’equilibri i la coordinació, redueix l’estrés i millora l’humor i el pensament, augmentant la confiança i l’energia.
Les activitats d’aquest programa multidisciplinari es centraran en la recuperació de la condició física, la teràpia respiratòria i en els efectes psicològics o emocionals.