Home Destacats Sanitat inicia la recuperació de l’atenció presencial en els centres de salut

Sanitat inicia la recuperació de l’atenció presencial en els centres de salut

0
SHARE

La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública, a través de la direcció general d’Assistència Sanitària, ha remés a tots els departaments de salut l’actualització de les mesures organitzatives d’hospitals i centres de salut concorde a la situació epidemiològica.

S’ha donat ordre que es puga realitzar qualsevol activitat programada (incloent consultes i intervencions quirúrgiques) atenent sempre els plans de contingència de cada departament i afavorint progressivament l’activitat presencial, sense menyscapte de la realització de consultes no presencials i telemedicina per a evitar desplaçaments innecessaris dels pacients.

També es podran reprendre les activitats grupals o comunitàries de promoció, prevenció de la salut o autocura de manera presencial, sempre que es garantisquen les mesures preventives i amb un aforament màxim del 30%.

L’objectiu d’aquestes noves mesures és flexibilitzar la presència en els centres sanitaris de pacients, familiars i altres agents socials. Així, en el cas de l’acompanyament a pacients ingressats en hospitals, es permetrà un màxim de dues persones, que seran sempre les mateixes i que hauran d’alternar-se entre si, de manera que romandrà a l’habitació una sola d’elles. Per a persones ingressades en les Unitats de Vigilància intensiva, les visites es limitaran a una sola persona i durant un període màxim de 30 minuts per torn de matí i de vesprada. Els pacients en situació terminal podran ser acompanyats per fins a un màxim de 3 persones simultàniament, sempre que les mesures preventives ho permeten, de 8 a 22h.

També s’han modificat les mesures dirigides a dones al llarg del procés d’embaràs, part i puerperi, que podran estar acompanyades per una persona de la seua elecció en tot moment (excepte durant la realització d’una cesària) sempre que es puga garantir la distància mínima entre persones de 1,5 metres. Així mateix, es permetran activitats grupals com a preparació al part o tallers de lactància amb un aforament menor al 30% de l’espai.

A més, es permetrà la celebració de seminaris, sessions clíniques o jornades
respectant la distància social i amb un aforament limitat al 30% de la capacitat de l’estada. En aquest sentit, i amb l’objectiu de mantindre la traçabilitat de possibles casos, s’establirà un registre de visita als centres sanitaris dels delegats de laboratoris, que podran accedir de forma programada.

Al mateix temps, la Conselleria ha decidit permetre de nou el voluntariat en els centres sanitaris, ja que suposa un significatiu suport per a pacients i familiars. No obstant això, l’activitat de voluntariat no sempre requereix que siga de manera presencial, per la qual cosa es tractarà de potenciar les accions que puguen dur-se a terme sense accedir a l’interior del centre, com anomenades de telefonia o videollamadas.

El protocol estableix que només podran accedir persones voluntàries que acrediten que pertanyen a una associació formalment inscrita en el Registre Autonòmic d’Associacions de la Comunitat Valenciana i que tinga un conveni amb la Conselleria.