La multiplicacio de brots de Covid19 a residències geriàtriques de tota la Comunitat i la pèrdua de la traçabilitat en el seguiment dels contagis per coronavirus està obligant a la Conselleria de Sanitat a implantar noves mesures per a frenar la seua expansió. A aquests centres es concentra, a més, la principal població de risc, amb l’agravant de que molts d’ells tenen demències o patologies que poden resultar fatals en cas de contagi. Prova d’això són les 32 víctimes contabilitzades -fins que Sanitat aportava informacions en aquest sentit- a la residència Domus Vi d’Alcoi, o al geriàtric d’Onil, on les darreres informacions parlen de 2 morts per coronavirus.
Degut a l’avanç i l’elevat índex de contagis que té el virus, és més que probable que aquestes xifres s’hagen vist augmentades en les darreres jornades. Un fet provocat per les difícils condicions d’aïllament dels pacients que tenen bona part dels centres geriàtrics valencians, on es produeixen situacions molt dispars. Per a impedir eixos contagis, la Conselleria de Sanitat prepara una nova normativa que permeta traslladar als pacients sans a altres instal·lacions. La condició que haurien de complir aquestes és que puguen ser mínimament medicalitzades i que faciliten el ràpid accés als hospitals en cas de que fora necessari.
Aquesta possibilitat que vol enllestir Sanitat és aconsellable per a centres com el Domus Vi d’Alcoi, on ha mort més d’una quarta part dels usuaris. A hores d’ara és extraordinàriament complicat conèixer quines són les dades de contagis i víctimes ja no per centre, sinó també per província. Sanitat només ha traslladat dades autinòmiques, que parlen de 98 morts en 80 residències afectades pel Covid19.
La decisió presa per la conselleria que dirigeix Ana Barceló es justifica en ares de mostrar sensibilitat amb els malalts i els seus familiars. Posició aquesta que contrasta amb la de les famílies dels malalts, que reclamen informació relativa a l’estat dels seus éssers volguts. En aquest sentit, Sanitat ja té llest el protocol de comunicació, que s’establirà en doble sentit: d’una banda, entre els facultatius del centre i un portaveu familiar; i en un segon terme, entre el propi malalt i la seua família. El portaveu familiar serà l’únic que podrà accedir al centre per a portar elements que necessite el malalt, incloent objectes personals que milloren el seu estat anímic durant el tractament. Els sanitaris facilitaran la comunicació telemàtica entre malalt i familiars.
Mentre, a la plataforma change.org s’ha llançat una campanya per a demanar a Sanitat que informe al voltant dels casos de contagis a les diferents localitats. Un fet que entra dins la llibertat d’informació pròpia de tota societat democràtica i del dret de la ciutadania a estar informada. A més, la informació ajuda a desmuntar notícies falses i rumors.