El del tèxtil ha sigut històricament un dels sectors fonamentals en l’economia i l’evolució social de les comarques de l’Alcoià i El Comtat. A dia de hui existeix un important clúster d’empreses pertanyents a aquest ram que segueixen donant treball a milers de persones a la zona. A localitats com Alcoi, Cocentaina o Muro es produeixen tot tipus de peces tèxtils, un dels elements que fins fa molt poc no ha estat en l’agenda de sostenibilitat de les diferents administracions. No obstant, només a aquestes comarques es generen anualment 8.000 tones de residus tèxtils.
Eixos residus acaben a la fracció de ‘resta’, ja que no s’han activat mètodes que permeten la seua valorització. Cosa que ara es vol fer des dels consorcis que gestionen la recollida, selecció i reciclatge de la brossa que es genera a la zona. D’ací que el Consorci Terra haja dut a terme una jornada formativa a la que han estat convocats representants de les més de 35 poblacions que el composen. Conscienciar tant als seus habitants com als propis productors tèxtils és l’objectiu d’una iniciativa que busca reduir la presència de restes tèxtils en la natura.
Escàs reciclatge de tèxtil
A dia de hui, les poblacions que integren el consorci a males penes reciclen 300 tones de tèxtil. Xifra que es vol incrementar exponencialment gràcies a una decidida aposta per la separació d’aquest tipus de residu via ecoparcs. Fins ara, les restes tèxtils no sols no han sigut massa re aprofitades, sinó que, al ser tractades com a fracció ‘resta’, causen nombrosos problemes en la maquinària encarregada de traslladar aquests residus. El paper tant de consumidors com de fabricants serà capital en aquesta nova línia d’acció per la sostenibilitat.
Pel moment, només 7 poblacions integrades en el Consorci Terra compten amb contenidors de reciclatge tèxtil, xifra que augmentarà de forma immediata.