Els episodis de mortandat que ha deixat darrere de sí la pitjor fase de la pandèmia de coronavirus a la Comunitat Valenciana s’han registrat en residències de la Tercera Edat. En aquestes instal·lacions s’ha comptabilitzat la major quantitat de víctimes de la Covid19, i especialment en aquelles de gestió privada. Moltes d’aquestes han hagut de ser controlades per la pròpia Conselleria de Sanitat Universal per a evitar una major xifra de morts.
La constatació de la realitat que es viu a aquests centres per part del personal de les Unitats d’Hospitalització Domiciliària (UHD) dels respectius departaments de salut afectats ha posat en tela de juí la idoneïtat del model de residències. Tant que, en el cas d’Alcoi, el propi Ajuntament va votar en plenari demanar a Generalitat que revisara el model per a assolir el control d’instal·lacions com la Domus Vi. En ella han mort degut al virus 73 persones majors i s’han detectat actuacions incorrectes durant els primers moments de la pandèmia, encara amb la gestió privada.
Ara, Polítiques Inclusives baralla l’opció de revertir la propietat d’aquestes infraestructures sociosanitàries per a gestionar-les des de l’administració pública. Una notícia que ha sigut ben rebuda a la capital de l’Alcoià, on s’ha viscut un autèntic drama que ha motivat la creació d’una associació que agluitina als familiars dels afectats per la Domus Vi. Treballen en depurar responsabilitats, ja que aquest geriàtric és un dels que major mortalitat ha registrat a tota la Comunitat. El procés de reversió és complicat, però la conselleria que dirigeix Mònica Oltra està disposada a escometre’l.