La Conselleria de Sanitat Universal i Salut Pública ha dissenyat una estratègia integral per adequar la prescripció farmacològica en les persones majors de 65 anys que prenen més de cinc medicaments durant, al menys, sis mesos amb l’objectiu d’optimitzar l’eficàcia dels tractaments i vigilar la seva seguretat. El pla contempla revisar la múltiple medicació per franges d’edat i retirar la que no siga necessària o substituir-la per una altra més adequada, sempre amb vista a aconseguir la finalitat terapèutica buscada.
Un total de 468.921 majors de 65 anys prenen, al menys, cinc fàrmacs durant més de 180 dies a la Comunitat Valenciana, el que representa el 9,8% d’aquesta població. A ells es dirigeix aquesta estratègia, perquè l’edat genera canvis en l’organisme, que metabolitza de manera singular els medicaments, i perquè conforme es compleixen anys les malalties solen multiplicar-se i, amb elles, la medicació -receptada per personal facultatiu diferent i en diferents àmbits-.
Aquesta polimedicació, quan és inadequada, té efectes negatius. De fet, s’estima que les reaccions adverses als medicaments són responsables de fins a un 30% dels ingressos hospitalaris en pacients majors. Les principals causes d’aquestes reaccions són els usos inadequats, per exemple, més temps o a més dosis de les indicades o sense tenir en compte possibles interaccions amb altres fàrmacs que també es prenen.
Per això, la Direcció General de Farmàcia i Productes Sanitaris de Sanitat començarà enguany a revisar els casos de pacients polimedicats i de més de 65 anys per optimitzar l’eficàcia i seguretat dels seus tractaments. El full de ruta mou aquest 2021 amb les persones de 75 o més anys que prenen més de 10 fàrmacs, per progressivament arribar a tota la població polimedicada.
Per poder emprendre aquest procés, s’ha previst emprendre accions en tots els nivells assistencials i implicar tant a professionals com a pacients. Per al personal sanitari, s’ha redactat una guia que detalla com deixar de prescriure i s’han activat alertes informàtiques en els programes informàtics. Es tracta d’avisos que adverteixen de combinacions farmacològiques desaconsellades o de la taxa d’adherència a el tractament.
Tampoc es descuiden les vessants formativa i informativa, ja que s’han programat sessions i cursos per al personal sanitari, així com publicacions de diferent periodicitat. Per a la ciutadania també s’han previst xerrades divulgatives i s’utilitzarà el canal de difusió MedicamenTIC.
En aquest sentit, la consellera de Sanitat Universal, Ana Barceló, ha presentat les línies mestres de el pla a la Direcció de el Consell Valencià de Persones Majors, que ha col·laborat en la seva definició. Posteriorment, l’han conegut al detall en una trobada presidida per la secretària autonòmica de Salut Pública i de el Sistema Sanitari Públic, Isaura Navarro.
La iniciativa, en paraules de Navarro, “coadjuva a l’apoderament dels i les pacients a través de la formació i la informació. A més, el treball coordinat de professionals i ciutadania redunda en una societat més sana, saludable, sostenible i, en última instància, feliç”.
Aquesta nova estratègia per adequar la prescripció en majors de 65 anys ordena i completa, d’una forma integral, iniciatives anteriors sobre l’ús racional del medicament. S’alinea, a més, amb les directrius definides per l’Organització Mundial de la Salut, la Unió Europea, el Sistema Nacional de Salut i el IV Pla de Salut de la Comunitat Valenciana.