Alcoi torna a participar, a través de la Regidoria de Joventut, en el programa Jove Oportunitat (JOOP) que compleix la seua quarta edició a la nostra ciutat. Jove Oportunitat-JOOP és un programa dissenyat i organitzat per l’IVAJ per a motivar i orientar a joves d’entre 16 i 21 anys que han abandonat els estudis.
Actualment s’està fent el procés de selecció de participants en la nostra ciutat, amb entrevistes a persones derivades des del Departament d’Orientació dels Centres Educatius i Serveis Socials. Si alguna persona jove està interessada a participar pot inscriure’s a través del correu joventut@alcoi.org.
L’objectiu d’aquest programa és aconseguir que completen una FP de Grau Mitjà, però, prèviament, necessitaran d’una intervenció que treballe sobre la seua motivació, reforce la seua autoestima i els ajude a construir un projecte integral de vida.
Es porta a terme utilitzant una eina pedagògica com és el coaching actitudinal, en grups d’entre 10 i 15 participants. Se’ls proporcionarà orientació sobre les diferents famílies professionals de la FP, des d’un enfocament pràctic, visitant empreses, on els mostraran el treball real al qual porta cada titulació i puguen descobrir la seua vocació. També visitaran esdeveniments esportius i culturals per descobrir que s’està fent a la seua ciutat. Per a aquelles persones joves que no hagueren acabat l’ESO, JOOP els ofereix un mòdul de formació acadèmica per a preparar la prova d’accés a la FP de Grau Mitjà. En els casos en què no es considere viable aquesta opció, es prepararan les proves de competències clau per a accedir a Certificats de Professionalitat.
Aquest curs començarà el 6 d’abril i finalitzarà al juny. Tindrà lloc pels matins, de dilluns a divendres, complementat amb sessions individuals periòdiques de trobada entre cada membre de l’alumnat i el seu coach. Durant els sis mesos següents a la finalització del curs es realitzaran reunions grupals mensuals de seguiment de l’alumnat.
La Regidora de Joventut, María Baca, explica que “és un programa fantàstic que ha tingut uns resultats molt positius en les darreres edicions i que s’està consolidant a la nostra ciutat, que té com a objectiu ajudar a persones joves que es troben en moments d’incertesa o que no han obtingut un suport adequat i, fent ús d’una metodologia dinàmica integradora i personalitzada, que potencia les habilitats i fortaleses personals, fa que molts joves en aquesta situació puguen reconduir el seu projecte de vida”.
Cal ressaltar que respecte al coach que es tracta de persones llicenciades en psicologia o pedagogia o bé de monitors o entrenadors del món esportiu o de l’oci educatiu, totes aquestes persones compten amb àmplia experiència en l’àmbit de l’adolescència i joventut. L’IVAJ realitza una minuciosa verificació de les qualificacions d’aquest personal, que en la seua immensa majoria ja ha demostrat en edicions anteriors del programa JOOP el seu èxit en l’assoliment dels objectius plantejats
JOOP és una intervenció sobre joves que ni estudien ni treballen i s’emmarca en un programa operatiu l’objectiu del qual és la millora de l’ocupabilitat. A diferència d’altres accions, JOOP fuig d’una filosofia assistencial, que convertisca al ni-ni en un subjecte al qual prestar permanent atenció des d’esquemes públics i també fuig d’accions que directament els porten al mercat laboral. En JOOP mai es parla de ni-nis, es denomina Joopers a aquests joves.