Home Alcoi Obert el procés per a presentar observacions ciutadanes a l’Ordenança de Peatonalització...

Obert el procés per a presentar observacions ciutadanes a l’Ordenança de Peatonalització d’Alcoi

0
SHARE
Imatge d'una de les reunions celebrades dons del procés de peatonalització per al Centre d'Alcoi.

L’Ajuntament d’Alcoi ha publicat en el seu web municipal la consulta pública prèvia a a l’elaboració de l’Ordenança de Peatonalització, de conformitat amb el que es preveu en l’article 133 de la Llei 39/2015, d’1 d’octubre, del Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

Les persones o entitats interessades poden fer arribar les seues opinions sobre els aspectes plantejats fins al 16 de setembre, a través de la Seu electrònica de l’Ajuntament d’Alcoi. També en el Registre General de l’Ajuntament, tant de manera electrònica com presencial; o per qualsevol mitjà dels establits en la Llei de Procediment Administratiu Comú de les Administracions Públiques.

Seguint la normativa vigent en aquesta consulta s’han de donar a conéixer els problemes que es pretenen solucionar amb la iniciativa, la necessitat i oportunitat de la seua aprovació, els objectius de la norma, així com les possibles solucions alternatives reguladores i no reguladores.

En concret, pel que fa als problemes que es pretenen solucionar amb aquesta iniciativa, cal ressenyar que la creació d’espais d’ús per als vianants comporta la restricció dels accessos de vehicles a les zones per als vianants, la qual cosa, necessàriament, ha de compatibilitzar-se amb aquelles altres situacions en les quals l’ús del vehicle és precís per a atendre demandes d’inexcusable atenció.

És el cas de mudances, obres, supressió de barreres d’accessos en el cas de persones amb mobilitat reduïda, malalts, etc.. així com el respecte a aquelles altres situacions ja existents, com és el cas dels garatges o zones d’aparcament dels vehicles dels residents, que poden ser objecte de compatibilització sense deterioració de l’ús principal del vial.

El segon punt és la necessitat i oportunitat de la seua aprovació, que esdevenen en la inevitable elaboració d’una ordenança específica que responga al panorama actual de la mobilitat. Un document que ha de tindre en compte els canvis que s’estan produint en matèria de mobilitat amb l’execució de les zones per als vianants i les possibles friccions que pogueren produir-se entre els diferents usuaris d’aquestes, establint les normes i delimitant els drets i obligacions de cadascun d’ells.

Objectius de l’ordenança

Els objectius de la norma fonamentalment són cinc: augmentar la superfície i qualitat de la xarxa dedicada a vianants. Recuperar espais públics per a ús i gaudi del ciutadà; incentivar els modes de transports més sostenibles -foment de la mobilitat a peu, amb bicicleta i transport col·lectiu urbà-; mesures d’integració del transport públic i foment de la intermodalitat; i regular la càrrega, descàrrega i repartiment de mercaderies, aconseguint una adequada distribució urbana d’aquestes.

Finalment, respecte a les possibles solucions alternatives reguladores i no reguladores, cal assenyalar que atés que es tracta d’una norma que restringeix i regula determinats drets en les vies públiques, no es veu possibilitat d’una regulació de caràcter no regulador -no normatiu-.

Tota aquesta informació a més d’aquests documents: Pla de mobilitat urbana sostenible (PMUS), Estudi de conversió en zona de vianants, Estudi de trànsit inicial i Actualització estudie de trànsit es poden consultar ací.

El procés continuarà quan finalitze aquesta consulta pública prèvia el 16 de setembre, amb el posterior informe de contestació. El següent pas serà l’inici de la consulta pública prèvia. En aquest cas s’adjuntaran nous informes dels departaments respecte al procés, a més dels estudis i com no la nova ordenança, i l’informe del procés de participació ciutadana. Haurà d’estar publicat durant 15 dies hàbils.

Aprovació provisional i exposició pública

Després de l’exposició pública passarà el circuit d’aprovació al Ple, on es farà l’aprovació provisional. El text aprovat al Ple haurà d’estar exposat 30 dies en el tauler d’anuncis de l’Ajuntament. Si no hi ha al·legacions s’aprova directament i es publicaria al BOP, en cas d’haver-hi, després de resoldre’s passaria al Ple que seria l’encarregat de l’aprovació definitiva.

La Regidora de Participació i Transparència, Aroa Mira, ha destacat que: “estem duent a terme un procés en el qual estem escoltant a tota la ciutadania, i seguim els passos que marca la llei de manera escrupolosa, vull agrair a tot el personal tècnic de diferents departaments tot el treball que estan fent i com no animar a les persones i entitats al fet que continuen participant i expressant la seua opinió”.

Per la seua part l’edil de Mobilitat Sostenible, Jordi Martínez, ha assenyalat que: “des del primer dia de la legislatura vam dir que anàvem a escoltar més la ciutadania, i estem complint, donant veu a totes les persones i entitats per a aconseguir tindre una ordenança amb el consens més gran possible. Sabem que és difícil perquè a vegades hi ha opinions molt contraposades, però des del primer minut estem treballant per a tractar de tindre la millor ordenança, que serà tal com les persones vulguen”.

Crítiques de l’oposició

Per la seua banda, el principal partit de l’oposició alcoiana integrat pel PP ha lamentat que l’equip de Govern òbriga la recepció de propostes al mes d’agost. Per als conservadors, el fet de que aquest mes siga inhàbil per a múltiples processos burocràtics reduirà la quantitat de propostes que podria rebre l’ordenança. Els populars conclouen que el Govern municipal “segueix sense tindre interès en saber què pensen el alcoians”.