La Conselleria de Participació, Transparència, Cooperació i Qualitat Democràtica ha destinat un total de 445.905,97 euros a ajuntaments, mancomunitats, entitats i associacions sense ànim de lucre de la Comunitat Valenciana per a la realització d’actuacions relacionades amb la memòria històrica i democràtica valenciana, la posada en valor dels llocs de la memòria i la retirada dels vestigis relatius a la Guerra Civil i la dictadura en l’àmbit de la Comunitat.
Aquesta quantia es reparteix entre 52 ajuntaments i mancomunitats, així com entitats i associacions sense ànim de lucre, tal com publica el Diari Oficial de la Generalitat Valenciana (DOGV).
En concret, els ajuntaments beneficiaris són els de Rafelbunyol, Bellreguard, Almenara, Torrent, Cullera, Dénia, Bétera, Villanueva de Viver, Monòver, Onil, El Puig, La Vall de Almonacid, Albalat de la Ribera, Oliva, Potries, Teresa, Montanejos, Almedíjar, Gandia, Novelda, Benigànim, Viver, Borriol, Vila-real, Elda, Andilla, Borriana, Altura, Sagunt, Vilamarxant, Alfara de la Baronia, Nules, Castelnovo, Jérica, Vistabella, Alacant, Puebla de Arenoso, Manises, Vinalesa, San Isidro, Argelita, Muro, Higueruelas, Gaibiel, Morella i València.
Així mateix, són beneficiàries la Mancomunitat de l’Alcoià i el Comtat, la Mancomunidad Alto Palancia, l’Asociación Familiares Víctimas Fosa de Paterna, l’Asociación Cultura Ciudad de Cuentos, l’Asociación Cultural Prosa Elástica y la Coordinadora de Asociaciones por la Memoria Histórica de la Provincia de Alicante (COAMHI).
Les ajudes també permetran la substitució de noms de carrers, a més de la realització d’actuacions com ara informes, estudis i projectes que impulsen la identificació, localització i recuperació d’edificis, llocs, monuments o vestigis de la memòria democràtica o la difusió i revaloració d’aquests.
L’objectiu d’aquestes ajudes és salvaguardar el coneixement i la difusió de la història de la lluita dels valencians i valencianes pels seus drets i llibertats democràtiques en el període que abasta des de la proclamació de la Segona República Espanyola, el 14 d’abril de 1931, fins a l’entrada en vigor de l’Estatut d’Autonomia de la Comunitat Valenciana, el 10 de juliol de 1982.
Aeròdrom republicà a Onil
En el cas de la vila de les nines, l’Ajuntament ha demanat l’ajuda del Consell per a posar en valor i museïtzar l’aeròdrom republicà que s’ubicava a la zona de la Marjal, entre Onil i Castalla. Algunes parts del seu traçat són encara visibles, tot i haver sigut absorbit per bancals i cases de camp. La localitat també comptava en temps de guerra amb una fàbrica de bombes i diversos refugis antiaeris, algun dels quals es pot visitar.