Home Destacats Muro enceta un procés participatiu per a recuperar el seu topònim original:...

Muro enceta un procés participatiu per a recuperar el seu topònim original: en valencià i sense ‘de Alcoy’

0
SHARE
Imatge general de Muro des de Beniarrés.

L’Ajuntament de Muro vol impulsar un procés de reflexió col·lectiva al voltant del nom oficial del municipi, amb la voluntat d’adequar-lo a la realitat sociolingüística i identitària del poble. Actualment, el nom oficial és ‘Muro de Alcoy’, una denominació que no reflecteix ni la llengua pròpia del municipi ni el sentiment majoritari de la població.

Aquest topònim, imposat el 1916 per un reial decret estatal sense consulta prèvia al consistori ni a la ciutadania, ha estat objecte de debat al llarg de les darreres dècades. Tot i els intents de l’Ajuntament per eliminar el predicatiu ‘de Alcoy’, la Justícia ha rebutjat en diverses ocasions la proposta d’adoptar oficialment el nom Muro, adduint la coincidència amb un municipi mallorquí del mateix nom.

Antecedents de duplicitat a tota Espanya

Tanmateix, un informe recentment encarregat per l’Ajuntament posa de manifest que hi ha, a hores d’ara, fins a 17 parelles de municipis a Espanya que comparteixen el mateix nom, alguns d’ells fins i tot dins de la Comunitat Valenciana, com els casos de Torrent i Cabanes. Aquest precedent “demostra que la coexistència de municipis amb topònims idèntics és perfectament viable i que el cas de Muro mereix ser considerat una excepció per part de les institucions competents”, com l’Acadèmia Valenciana de la Llengua i la Generalitat Valenciana, afirma el comunicat de premsa remès des del Consistori.

“Busquem obrir un debat seré i participatiu sobre el nom del nostre poble. Sabem que és una qüestió delicada”, ha declarat Sergi Silvestre, Regidor de Patrimoni Cultural. “Aquest repte s’ha d’emprendre entre totes i tots. El nostre poble té dret a recuperar el seu nom, un nom que mai ha deixat d’utilitzar-se popularment, però que oficialment ens continua imposant una forma que ni compartim ni sentim com a pròpia, som Muro”, ha conclòs Silvestre.

Per la seua banda el Regidor de Cultura i Normalització Lingüística, Fernando Picó, ha manifestat que “amb aquest debat, Muro vol iniciar un camí cap a la recuperació del seu nom propi, coherent amb la seua història, la seua llengua i la identitat del poble”.

Debat obert a la ciutadania

L’Ajuntament preveu organitzar diferents accions com trobades veïnals junt amb veus expertes com el col·loqui ‘Tornem a Muro’ on  Antonio Teruel, Emili Casanova i Abel Soler debatran sobre toponímia i diferents vies per arribar a tornar a ser Muro. Una cita clau perquè les mureres i murers recuperen allò que els identifica com a poble, el seu nom, “perquè qui perd els seus orígens, perd la seua identitat, com cantava Raimon”, segueix el comunicat.

A Muro s’han proposat esculpir en la pedra de la història de nou el seu topònim a foc. Per això des de l’ajuntament es convida al debat i a la participació en la població aquest 16 d’abril a les 19.30 h a la Biblioteca Municipal.