La Conselleria ha destinat 3,6 milions d’aquest centre dins del Pla Convivint, amb capacitat per a 40 places residencials
– Oltra: “Destinarem un milió de per a adaptar la residència Mariola de persones majors a l’experiència adquirida durant la pandèmia”
La vicepresidenta i consellera d’Igualtat i Polítiques Inclusives, Mónica Oltra, ha destacat que el nou Centre específic per a persones amb malaltia mental crònica (CEEM) d’Alcoi “donarà servei residencial a les persones amb malaltia mental fins que estiguen en disposició de poder dur a terme el seu projecte de vida independent”.
En aquest sentit, ha informat que la Conselleria té previst “que a la fi del mes de setembre o principis del mes d’octubre comencen a entrar les primeres persones usuàries”.
Oltra ha realitzat aquestes declaracions durant la seua visita a Alcoi, on ha recorregut les instal·lacions d’aquest centre acompanyat per l’alcalde de la ciutat, Toni Francés, i membres de la corporació municipal.
Es tracta de “un centre molt esperat per la ciutat d’Alcoi, que ens permetrà donar aquest servei que necessita la ciutadania” en un moment, a més, en el qual “s’està parlant molt de la salut mental, ja que la pandèmia ha agreujat molt aquestes situacions”.
La vicepresidenta ha explicat que el seu Departament ha destinat una subvenció de 3.268.620 euros a aquestes instal·lacions al que se suma altres 349.192 per a equipament, tot això dins del Pla Convivint d’Infraestructures Socials de la Generalitat.
Aquest centre residencial compta amb 40 places organitzades per unitats de convivència “per a persones que requereixen aquest tipus de recursos en una etapa de la seua vida, fins que tinguen autonomia suficient per a poder tornar a la seua comunitat en unes condicions d’habilitats i autonomia suficients”.
Residència Mariola
Durant la seua visita a Alcoi, la vicepresidenta també ha signat la renovació de l’acord amb la Fundació Mariola per a la gestió durant un període de 15 anys més de la residència de persones majors Mariola, de la qual és titular la Generalitat.
Oltra ha informat que la Vicepresidència i Conselleria d’Igualtat i Polítiques Inclusives té previst invertir, també a través del Pla Convivint, d’un milió d’euros per a dotar al centre d’habitacions amb menor ocupació i adaptar les seues instal·lacions a l’experiència adquirida durant la gestió de la pandèmia.
Oltra ha ressaltat que, tant el *CEEM “Mossén Cirilo” com la residència Mariola són dues mostres del “impuls sense precedents” que suposa el Pla Convivint a la construcció de centres públics i a la millora d’instal·lacions socials que portaven anys sense cap mena de reforma, i que ara s’adaptaran “als nous models convivencials que inclouen els aprenentatges adquirits durant la COVID-19”.
En aquest sentit, ha recordat que l’objectiu principal del Pla Convivint és dotar a la Comunitat d’una oferta de recursos públics concorde a les seues necessitats, “que pose fi al dèficit de places públiques en tots els sectors arrossegat durant anys”, i amb la posada al dia i creació de prestacions dignes i un nou model de serveis socials “centrat en la proximitat, municipalisme i ordenació de competències”.
Serveis socials municipals
Oltra ha aprofitat també la visita a Alcoi per a reunir-se amb l’equip de serveis socials del municipi, als qui ha felicitat “pel seu bon fer, la seua professionalitat i compromís” amb el nou model d’atenció a la ciutadania a través d’un serveis socials “dignes i de qualitat”.
En aquest sentit, Mónica Oltra ha destacat l'”estreta col·laboració” del seu departament amb l’Ajuntament d’Alcoi que ha permés reforçar l’atenció primària, que és “la quarta pota de l’estat de benestar”.
Aquesta col·laboració s’ha traduït en un augment progressiu en els últims anys del pressupost dirigit als programes dels serveis socials municipals d’Alcoi, que ha passat de 70.096 euros destinats llavors als 792.350 euros de finançament d’enguany, el que suposa un 1.030% més inversió.
Aquest augment pressupostari ha permés multiplicar x11 la capacitat de contractació de professionals, possibilitant l’ampliació de la plantilla de personal dels equips de serveis socials per a conformar un equip multidisciplinar amb diferents perfils.
D’aquesta manera, “ara tenim una ràtio d’un professional especialitzat en serveis socials per cada 1.000 habitants, mentre que en 2015 aquesta proporció era d’un cada 23.000 habitants, la qual cosa era inabastable”, ha apuntat.
En aquests moments l’equip de l’Ajuntament compta amb 37 treballadors i treballadores, en concret 4 psicòlegs o psicòlogues, 4 tècnics o tècniques d’integració social, 6 educadors o educadores, 10 treballadors o treballadores socials, 2 assessors o assessores jurídiques i 11 persones de perfil administratiu.