El Consorci de Residus fa una bonificació del 20% per bona qualitat i la baixa fracció d’impropi que es registren a la ciutat.
Alcoi ja té més de 1.000 usuaris registrats que fan ús del contenidor marró de recollida orgànica. Això vol dir que en més de 1.000 llars de la ciutat separen aquests bioresidus. L’Ajuntament d’Alcoi va implantar el contenidor marró per a la recollida de residus orgànics al llarg de l’any 2020.
Aquest va ser un pas important que suposa un major reciclatge, ja que aquestes deixalles es reconverteixen en compost industrial i, per tant, es col·labora en l’Economia Circular i el reciclatge de la matèria. L’ús d’aquest nou contenidor que funciona amb clau per a garantir una correcta utilització, a més està ajudant a reduir el que s’aboca al contenidor gris on van les restes que no es poden reciclar.
Utilitzar el sistema amb clau evita que es dipositen altres tipus de residus i fa que la gent s’interese per la recollida orgànica. Per aquest motiu s’ha aconseguit que el Consorci de residus faça una bonificació del 20% per bona qualitat dels residus orgànics d’Alcoi i la baixa fracció d’impropi, és a dir altre tipus de residus depositats en aquest contenidor. Tot i aquesta compensació, el rebut de la brossa no és suficient per a cobrir tot el servei. Per aquest motiu, encara que cada any es recicla més no es pot baixar l’import del rebut, perquè el cost del servei és molt superior al que paga la ciutadania.
Grans productors d’orgànica
A banda de donar clau a la ciutadania que vulga fer ús del contenidor, sol·licitant-ho al telèfon 965537127 o el correu organic@alcoi.org, també s’arreplega l’orgànica a usuaris considerats grans productors, com residències, mercats, bars restaurants, establiments de venda d’alimentació o menjadors escolars, oferint-los un contenidor molt a prop o el servei porta a porta. Actualment hi ha 45 usuaris, encara que es vol arribar als 245 establiments que facen la recollida separativa de la fracció de bioresidu.
El compostatge manté els materials fora dels abocadors, aporta nutrients al sòl, atrau i reté l’aigua de pluja i redueix la producció de gasos en els abocadors que, al cap i a la fi, són gasos d’efecte d’hivernacle molt potents. Totes les restes orgàniques que depositen en el contenidor marró van a una planta de compostatge que el febrer de 2021 ja va certificar el seu adob per poder utilitzar-lo per a compost.
Millores en la gestió de residus
Amb aquestes millores s’ha reduït la quantitat de fracció resto en 4 anys en més de 3.000 tones i durant l’any 2021 s’han recollit 307 tones de la fracció orgànica. Pel que fa al 2022 s’estan acabant de recollir les dades i d’ací a poc temps es podran donar a conéixer.
El Regidor de Transició Ecològica, Jordi Silvestre, ha explicat que “gestionar bé els residus és molt important en la lluita contra el canvi climàtic, a més de l’estalvi econòmic que comporta. La necessitat de reduir, reciclar i reutilitzar és un dels grans reptes al que ens enfrontem les ciutats. La conscienciació cada vegada és major, sobretot, en les noves generacions, però hem de seguir posant tots els nostres recursos per a facilitar la recollida selectiva”.