Més de 50 persones, entre professionals sociosanitaris, experts en nutrició i més majors de 55 anys, han testejat al Centre d’Atenció al Major d’Ibi (CEAM Ibi) la plataforma digital de jocs interactius desenvolupada per l’Institut Tecnològic del producte infantil i d’oci (AIJU) amb jocs per formar persones majors de 55 anys sobre com mantenir hàbits alimentaris saludables.
Aquests jocs, que s’insereixen dins del desenvolupament del projecte europeu Food Gaming for Active aGeing (FG4AG), ja es poden utilitzar a través del web del projecte i desenvolupen la importància de seleccionar els ingredients adequats i cuinar-los correctament. Aquests jocs, totalment gratuïts, sensibilitzen sobre allò que és una alimentació equilibrada d’una forma didàctica i divertida.
I és que, a Europa entre el 30 i el 50% de les persones més grans de 55 anys pateixen desnutrició. Aquesta situació augmenta el risc de morbiditat i mortalitat, i en disminueix considerablement les activitats físiques i psíquiques. Per això, a nivell d’Europa s’han dut a terme diverses accions per promoure una bona alimentació entre la gent gran.
Això no obstant, aquest tipus d’accions de vegades utilitzen mètodes que no són motivadors per a la gent gran.
En aquest sentit, el projecte europeu FA4AG, coordinat per l’Associació E-Seniors de París amb la participació de l’Institut Tecnològic del producte Infantil i Oci (AIJU), la Universitat d’Abertay (Escòcia) i VITECO, empresa tecnològica d’Itàlia sensibilitza sobre allò que és una alimentació equilibrada de manera didàctica i divertida.
Guia nutricional
A més dels jocs, el projecte en què els participants han estat treballant durant gairebé tres anys, ha elaborat una “Guia nutricional” perquè els majors de 55 anys aprenguen i comprenguen les regles simples de nutrició que han d’aplicar a la seua rutina diària. Aquest fet aconseguirà que se’n millore la qualitat de vida i la salut.
El contingut de la guia i dels jocs consta d’informació sobre els diferents grups daliments, les necessitats de nutrients dels individus, i el seu paper en el cos i informació sobre els canvis fisiològics, psicològics i d’estil de vida que es donen a partir dels 55 anys.
Així com consells pràctics per a la preparació de menjars tenint en compte l’estacionalitat dels ingredients (fruites i verdures). I propostes de diferents receptes saludables típiques dels quatre països participants en aquest projecte: França, Regne Unit, Itàlia i Espanya. A més a més de consells d’estils de vida saludables i propostes d’exercicis físics. La guia està disponible a la pàgina web del projecte en versió descarregable PDF i aviat en versió web interactiva.
Simulador virtual de cuina
Al costat de la Guia, AIJU ha col·laborat en la materialització de la plataforma digital de jocs educatius, basats en les indicacions de la Guia.
En aquest sentit, la coordinadora del projecte FA4AG, Rocío Zaragoza explica que “la proposta ludicoeducativa consisteix a elaborar diferents receptes en un simulador virtual d’una cuina. A l’elaboració de les receptes hi haurà diferents opcions d’ingredients i mètodes de cocció que, en base a la selecció dels usuaris, modificarà les propietats nutricionals de les receptes”.
Així, amb aquests jocs, afegeix que “l’usuari aprendrà la importància de seleccionar els ingredients adequats i de cuina correctament per assolir una alimentació més saludable”.
Aquestes són les dues eines que s’han obtingut com a resultat del projecte que el consorci ha desenvolupat gràcies a la participació de la gent gran des del començament del projecte i ha estat provat i validat amb ells.
A través d’aquests resultats, la dimensió d’aprenentatge queda enfortida i s’adapta a les necessitats de la gent gran en termes d’usabilitat i d’acceptabilitat.
Un altre dels objectius del projecte és fomentar el diàleg entre els professionals de la nutrició, la gent gran i la generació més jove que poden servir de desencadenant de canvis d’hàbits insans entre els participants.
L’execució d’aquest projecte ha estat possible gràcies als fons de finançament europeus Erasmus+, gestionats a través de l‟Agència Nacional Francesa. Tots els resultats elaborats estan disponibles en espanyol, anglès, romanès, italià i alemany i són daccés lliure a través de la pàgina web del projecte.