L’aplicació de la Llei de Memòria Històrica està permeten que comencen a coneixer-se alguns dels episodis més obscurs de la repressió franquista després de la Guerra Civil. A la província d’Alacant moltes de les accions repressives es van centralitzar a la capital provincial, encara que algunes associacions han ubicat diverses fosses comuns i punts d’afusellament a l’interior alacantí.
La investigació que ha dut a terme l’Associació demiliars de Represaliats pel Franquisme a Alacant ha xifrat en 361 les persones que haurien sigut afusellades al camp sant alacantí per les seues idees polítiques o per oposar-se al resin instaurat règim feixista. Moltes d’elles ho foren sense un judici just, tot i que algunes d’elles podien tindre delictes de sang perpetrats durant els anys del conflicte armat.
De les 361 persones represaliades per les tropes franquistes, 41 eren naturals de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, segons les dades que baralla l’associació. D’elles, 25 serien naturals de Castalla, 10 d’Ibi, 7 de Tibi i 2 d’Onil. La major part de les famílies d’aquestes víctimes de la dictadura estan localitzades, però encara resten algunes que no han sigut localitzades. És el cas de les de David Martínez Guillén i de Victoriano Pomares Portugués a Ibi i d’algunes famílies més a Castalla que encara no han sigut localitzades.
Ens com l’Arxiu Municipal d’Ibi col·labora amb l’associació per a dignificar a les víctimes de la repressió franquista en una tasca que es prolongarà durant els propers mesos.