La població d’anguiles al riu Serpis està sota mínims, pel que la Conselleria de Medi Ambient ha pres cartes en l’assumpte abocant 3.500 exemplars. L’esperança dels tècnics és que siguen capaces d’aguantar la contaminació de les seues aigües per a completar el seu cicle vital i repoblar el riu, evitant la desaparició d’una espècia que sempre l’ha poblat.
La multiplicació dels efectes que l’acció de l’home té en la natura adquireix tints tenebrosos en alguns punts de destacat valor natural, també a les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla. La contaminació que les diferents activitats humanes desprenen al medi ambient, fet que durant segles s’ha dut a terme sense pensar en les conseqüències, pot acabar ara amb una de les pràctiques habituals al llarg de la història a una de les reserves naturals de l’interior alacantí, com és tot el recorregut del riu Serpis fins la seua desembocadura a Gandia.
Es tracta de la pesca de l’anguila, una menuda serp d’aigua molt apreciada a nivell culinari en la tradició gastronòmica mediterrània. Aquesta espècie, que des de temps immemorials ha tingut elevada presència a les aigües del Serpis, està ara amenaçada per la situació que viu el riu. La manca de precipitacions ha reduït el cabdal del Serpis, perjudicant la pervivència de les anguiles, que es comptaven per milers anys enrere al riu. Però el factor determinant són els contaminants que ciutats i empreses vessen al Serpis i que modifiquen el cicle vital de les anguiles fins al punt en que no poden sobreviure al no tancar el seu cercle reproductiu.
La situació es repeteix a altres rius i zones humides de tot el País Valencià, on la Conselleria de Medi Ambient està duent a terme accions per a recuperar l’espècie. La principal d’elles és el repoblament d’exemplars joves d’anguila per tal d’aconseguir que remunten les aigües del riu des de Villalonga fins l’embassament de Beniarrés i aconseguisquen criar. La Conselleria ha elegit aquesta ubicació degut a que el cabdal és prou regular a pesar de la sequera, tot i que els índex de contaminació del Serpis degut als vessaments de la indústria i les depuradores no són precisament reduïts.
En total han sigut 3.500 els exemplars d’anguila que han sigut soltats per escolars i col·lectius relacionats amb la natura de la localitat de Villalonga. Tots ells provenen de la piscifactoria de la Generalitat en Tuejar i estan cridades a mantenir l’existència d’una espècie habitual de les aigües dolces valencianes abans de que la irresponsabilitat de l’home acabe exterminant-la.