Un cop publicades les dades de l’atur pel Servei Valencià d’Ocupació (LABORA), les centrals sindicals fan una valoració de les dades de l’atur registrat a la comarca de la Muntanya al mes de maig, on cal destacar un lleuger descens de la desocupació a la comarca en 326 persones, el que situa la xifra total d’aturats en aquesta comarca en 11.664.
Els sindicats valoren positivament aquestes xifres, que atribueixen a les menors restriccions que hi ha hagut durant el mes de maig. La recuperació està cada dia més a prop, encara que, afirmen, “no hem de baixar la guàrdia”. Sindicats com UGT consideren que “l’ocupació ha mostrat evidents signes de millora en els últims mesos, cosa que també suggereixen altres indicadors de conjuntura per a l’economia espanyola, tot i que encara és susceptible a canvis en funció de l’evolució dels contagis”.
Això posa de manifest -afirmen- que no cal baixar la guàrdia encara i cal complir amb les restriccions, cosa que “en aquest moment segueix sent fonamental”. Les dades revelen també que la recuperació està està cada vegada més a prop i que “no poden cessar els esforços per sostenir les rendes, l’ocupació i el teixit productiu”.
El recent acord per estendre els ERTO fins a fi de setembre és prova d’això, i de nou, es va aconseguir amb el diàleg social com la principal einxa de negociació entre el Govern i els Agents Socials. No obstant això, “el teixit empresarial encara ho ha rebut les ajudes aprovades el març passat i, estant a la recta final de la pandèmia, “cal que s’agilitzen els tràmits i es lliuren el més aviat possible”, conclouen en un comunicat de premsa.
Si s’analitzen les dades per municipis, el descens més generalitzat s’ha produït en Alcoi, amb 186 aturats menys i situa la taxa d’atur en 5.492. El segueix Ibi amb 100 aturats menys i una taxa d’atur de 1.930. A la resta de municipis de la comarca, descendeix l’atur molt lleugerament en uns, i altres pateixen un ascens poc significatiu.
Per sectors: a nivell de la untanya l’atur registrat descendeix lleugerament la quota de desocupats en tots els sectors, sent Serveis i Indústria on més significatiu és el descens de l’atur en 130 i 136 aturats menys, seguit pel sector sense activitat, Agricultura i Construcció amb 24, 18 i 18 aturats menys, respectivament.
Per sexe: durant aquest mes de maig ha descendit la desocupació femenina en 148 parades menys, així com la desocupació masculina en 178 desocupats menys. Per tant, la desocupació femenina es situa amb una taxa de 7.203 aturades, dada que segueix sent més elevada que la masculina, amb 4.461 aturats. Amb aquestes dades es posa de manifest la bretxa laboral que segueix havent-hi entre homes i dones.
Des de la UGT “seguim lluitant perquè la desigualtat que hi ha entre els dos gèneres sigui menor i que la bretxa salarial dis-minuya i sigui una realitat”, afirmen.
Per edat: la desocupació baixa lleugerament entre aturats menors de 25 anys i majors de 44 anys, en 101 i 171 aturats menys, respectivament. Així mateix, descendeix la desocupació, encara que lleugerament entre aturats de 25 a 45 anys en 54 aturats menys.