Al 2019, el plenari de la ciutat d’Alcoi aprovava el Pla General Estructural (PGE) com a primer pas per a enllestir el nou Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU) com a document que oriente la ciutat en l’àmbit urbanístic cap al futur. Aquest document porta vigent a la ciutat des del 1989 i ja està més que caducat. Han fet falta 4 anys de recopilar informació i altra més d’anàlisi per a que la Generalitat Valenciana done el vist i plau al primer dels requisits a complir per al nou PGOU.
Aquesta part es centra en criteris ambientals per a preveure la distribució urbana de l’Alcoi del futur. Criteris que ha validat l’administració regional per a que l’Ajuntament treballe ara en la vessant urbanística, que també haurà de ser aprovada pel Consell per a activar el nou PGOU. No obstant, aquesta vessant és més àgil que l’ambiental, pel que l’equip de Govern que encapçala Toni Francés a la ciutat dels ponts espera poder posar-lo en marxa abans de que acabe la legislatura.
Habitatge
Les línies mestres del PGE alcoià estableixen un model de ciutat compacta que difereix d’anteriors governs locals, on la dispersió en torn a urbanitzacions perifèriques era la tònica habitual. Ara, la proposta passa per créixer en nombre d’habitatges, però fer-ho construint nova vivenda a l’interior de la ciutat, i concretament en la Colònia d’Aviació.
La proposta alcoiana no crearà més sòl urbanitzable fora del casc urbà i bloqueja l’expansió de les antigues urbanitzacions com Serelles, que no creixerà més. En canvi, inclou en el document els nuclis poblacionals perifèrics com Baradello, Montesol, l’Estepar o El Sargento. En totes elles hi haurà que optimitzar els punts de pas de les aigües i sistemes de clavegueram per a evitar problemes amb les pluges.
Sòl industrial
Mentre, en l’àmbit industrial, el PGE reserva 900.000m2 de superfície per a cobrir una de les principals demandes de l’empresariat local: la creació de sòl industrial. Però ho fa únicament en zones com l’entrada sud des de l’autovia (Pagos), a més dels polígons ja construits de Sant Benet i Santiago Payà. Alcoi Sud -o La Canal-, queda fora d’aquest document, ja que s’executarà per altres conductes, ha afirmat l’Alcalde d’Alcoi, Toni Francés. Aquest fet pot ser de capital importància a efectes de l’aprovació d’altre dels documents capitals per a la ciutat: els pressupostos per a 2025.
A banda, el PGE també preveu mñes de 200.000m2 de superfície en clau terciària, especialment entre les rotondes d’entrada des del sud a la ciutat i en l’entorn del Viaducte. En aquesta zona també es preveu la creació d’un nou accés rodat a la ciutat que evite la zona del Rebolcat.
Amb aquesta primera part aprovada, l’àrea urbanística que resta per desenvolupar i aprovar per al futur PGOU alcoià preveu una ciutat compacta i sostenible. No obstant, no hi ha un termini definit per a la seua podsada en marxa, ja que això depén en última instància del dictàmen que considere la pròpia Generalitat Valenciana.