Telefónica ha desplegat a Alcoi la xarxa NB-IOT (Narrow Band Internet Of Things), que permet la connexió d’objectes quotidians a Internet. La posada en marxa d’aquesta tecnologia ha permès la realització d’un projecte pilot per a la gestió dels comptadors d’aigua de la ciutat en NB-IOT en el qual participen com a col·laboradors Aqualia, concessionària de l’servei municipal d’aigües, l’empresa valenciana Datakorum, pionera en el desenvolupament de dispositius NB-IOT juntament amb l’Ajuntament de Alcoi.
Esta experiència pilot permetrà millorar la comunicació del telecontrol d’aigua i optimitzar l’eficiència i la gestió, sent possible gràcies al desplegament a Alcoi de la xarxa NB-IOT de Telefónica. Aquesta xarxa està dissenyada per connectar objectes amb una baixa transmissió de dades però que requereixin d’àmplia cobertura, fins i tot dins d’infraestructures com poden ser zones subterrànies, mitjançant la instal·lació de sensors que gràcies a la nova tecnologia disposaran de millor connectivitat i menor consum de bateria.
Els principals elements d’aquest sistema són el dispositiu de mesurament composat per un comptador intel·ligent -que registra i envia les lectures de el comptador- i la plataforma on es reben les dades i des de la qual es gestionen els comptadors i mesures. Addicionalment, es complementen amb solucions d’Analítica Avançada o Big Data per implementar casos d’ús específics així com amb una capa transversal de seguretat aplicada a totes les nostres infraestructures i procesos.
La informació que recullen aquests sensors s’enviarà a la plataforma de programari intel·ligent que ajuda a la gestió dels serveis públics. L’ús dels sensors permet conèixer en temps real l’estat dels serveis públics, el que facilita el seu control i actuació immediata en cas necessari. Això proporciona el poder d’adaptar el funcionament del servei a les condicions específiques de cada moment, així com comptar amb una anàlisi de la informació generada per donar suport a la presa de decisions i optimitzar la prestació del servei.
En paraules de José Manuel Plaza, director d’Administracions Públiques de Telefónica a la Comunitat Valenciana, “les característiques principals d’aquest tipus de connectivitat dissenyada per a objectes amb una baixa transmissió de dades són el baix consum elèctric i el compromís de cobertura en llocs de difícil accés, el que permetrà que apareixeran nous casos de ús que seran viables, tant tècnica com econòmicament”.
“Aquest projecte complementa la Xarxa IOT que l’Ajuntament està licitant en aquests moments i que ens ajudarà a tenir informació real i útil de la ciutat, així com tenir eines tecnològiques per gestionar aquesta informació que ens permeti poder prendre decisions i fer prediccions. Amb aquesta actuació es millorarà en eficiència el que permetrà un estalvi que serà econòmic i a el mateix temps ajudarà a fer una millor gestió de l’aigua. Aquest nou servei permetrà a la nostra ciutat seguir avançant en el projecte de Smart City. Avançar en l’Internet de les coses (IOT) és simplement, entendre que tot el que ens envolta està connectat, a Internet oa altres xarxes, una connexió que ens permet controlar aquest objecte o sensor de forma remota”, ha explicat l’Alcalde d’Alcoi, Toni Francés.
Xarxa NB-IOT
La xarxa NB-IOT forma part de les xarxes de l’tipus LPWA -sigles angleses de Baix Consum Àrea Extensa- que van a revolucionar el sector de les telecomunicacions per atendre les diferents necessitats que demanden els objectes conectats.
Las xarxes LPWA redueixen el cost dels dispositius i prolonguen la vida útil de les bateries durant anys. A més, les cobertures de xarxa milloren tant en interiors com en llocs de difícil cobertura gràcies al seu llarg abast. Aquestes característiques resulten revolucionàries en múltiples sectors com són la llar, l’automoció, la sanitat, la indústria, els edificis intel·ligents i les ciutats.