L’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla han respirat aire contaminat per ozó nociu durant ¼ part de les jornades durant l’any passat. Un fet que porta anys produint-se a la zona i que té nefastes conseqüències per a persones, animals i plantes. Els ecologistes reivindiquen mesures per a reduir les emissions mitjançant una reducció del trànsit de vehicles.
Una bona part del progrés que el ser humà ha aconseguit durant els darrers segles, on la modernització ha anat creixent de forma exponencial al primer món, s’ha dut a terme fomentant una evolució que no ha tingut en compte fins ara el dany al medi ambient. La indústria i les comunicacions han sigut des del segle XIX els principals agents contaminants que, des de llavors, estan atemptant contra el medi ambient, cosa lògica en els inicis de la Revolució Industrial, però ja no al segle XXI, quan diferents investigacions revelen serioses afeccions al medi ambient.
A les comarques de la muntanya alacantina, ens com la Colla Ecologista La Carrasca porten anys alertant de situacions que perjudiquen la salut, tant de persones com de plantes i animals. És el cas de les emissions d’ozó troposfèric que es detecten a les estacions de mesurament que existeixen a la ciutat d’Alcoi, i que revelen dades preocupants. Al llarg de 2017, l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla han respirat aire contaminat per aquest gas nociu en un de cada 4 dies, situació que es produeix especialment entre els mesos de març i octubre amb pics en maig i juny.
Tot i que les dades es recapten a Alcoi i Ontinyent amb la xarxa d’estacions de la Generalitat, l’aire contaminat per ozó troposfèric arriba a tota la muntanya alacantina. Les afeccions són serioses, tant per als humans com per als animals i la vegetació. Els primers poden patir afeccions respiratòries, mentre els vegetals veuen reduïda la seua productivitat. La concentració d’aquest gas està provocat per la combustió dels vehicles i per les emissions d’algunes indústries, a banda de per la manca d’una política que evite aquesta situació. Un fet que inclús ha provocat la presentació d’un recurs contencios dels ecologistes a nivell nacional per a aturar l’excés de contaminació en l’aire de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla.
A banda d’aquest contaminant, els ecologistes denuncien la manca de control respecte a les partícules fines en suspensió, que des de 2013 no realitza la Conselleria de Medi Ambient.