L’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla ocupen la segon posició de tota Espanya en quant a percentatge de població ocupada en el sector industrial, només superada per la zona d’Avilés, a Astúries. La ciutat d’Alcoi, per la seua banda, es col·loca en vuitena posició en aquesta classificació que sorgeix d’un informe de l’INE, i que la ubica a la cua de tota Espanya en quant a ús del sòl per a ubicar zones verdes o equipaments esportius.
La Història recent de les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla, especialment a partir de finals del segle XVIII i sobre tot del XIX, té molt a veure amb la transformació dels mètodes productius de la zona cap a la indústria. La ciutat d’Alcoi i els seus voltants van ser una de les primeres localitzacions industrials a tot el País Valencià, i això ha fet que, 200 anys després, l’interior alacantí continue sent un important pol de concentració d’indústria. Tant que els informes estadístics nacionals ubiquen a la zona en els llocs capdavanters relacionats amb l’ocupació industrial.
Concretament, l’INE ubica la zona d’influència de la ciutat d’Alcoi en el segon lloc de la classificació del que denomina com Àrees Urbanes Funcionals, amb un percentatge de població ocupada en el sector secundari que arriba al 24,4 %. Per davant de la muntanya alacantina només es situa l’àrea que envolta a la localitat asturiana d’Avilés, amb un 28,1% de llocs de treball ocupats en indústria. Les dades que avalua són de 2016, però la diferència entre les dos zones es redueix vora un punt per any.
El cas concret de la ciutat d’Alcoi és un dels més gràfics a l’interior alacantí, ja que ocupa el vuitè lloc en la classificació de ciutats espanyoles amb més població ocupada en tasques industrials, amb un 20,1% dels llocs de treball. La classificació l’encapçala la ciutat d’Elda, al Vinalopó, amb un 37,5% de població ocupada en indústria; i quasi la tanca Benidorm, amb un 1,6% d’ocupació industrial. L’informe també detalla altres indicadors, com el fet de que Alcoi està en els darrers llocs de tota Espanya en quant a ús del sòl per a ubicar zones verdes o instal·lacions esportives amb només un 0,4% del seu sòl.
Un indicador en el que també sobreïx la capital de l’Alcoià és en el terreny natural del seu terme municipal, amb un 68,3%, ocupant la vuitena posició de tota Espanya.