El servici integral d’educació ambiental del Consorcio Terra ha iniciat la seua marxa a ple rendiment per a donar servici als 37 Ajuntaments de l’àrea de gestió, que comprén les comarques del Comtat i part de l’Alacantí i l’Alcoià.
Durant la setmana passada i aquesta, l’equip d’educadors format per set persones ha realitzat reunions amb alcaldes, regidors de residus i medi ambient, així com amb tècnics dels diferents municipis per a presentar-los en primer lloc a l’educador ambiental assignat a cada ajuntament i també per a mostrar-los el treball que desenvoluparan durant els pròxims dos anys, prorrogables a altres dos.
En estes trobades de treball s’ha exposat la planificació per al que resta d’any i per a 2025, i també s’han arreplegat les millores i suggeriments que han transmés els diferents responsables dels ajuntaments.
Entre les actuacions que realitzaran els educadors ambientals es troben la revisió de l’estat dels servicis de recollida municipals; el repartiment de materials de foment i participació dels diferents tipus de recollida selectiva així com informació d’utilitat sobre separació i reciclatge dels residus; detecció d’incidències en les recollides selectives; accions d’educació ambiental en els municipis dirigides a tota mena de públic, ja siga escolar, teixit associatiu i empresarial, o personal tècnic; així com el seguiment i accions en instituts col·laboradors del projecte de compostatge comunitari del consorci.
Estes són les línies generals del treball que exerciran, però el servici s’adaptarà a les singularitats i problemàtiques de cada població amb l’objectiu que aconseguir que funcione de manera òptima i eficient.
Per a aconseguir una major eficiència en la prestació del servici, s’han distribuït els educadors i educadores per nuclis poblacions, a jornada completa durant tot el període de vigència del contracte. Així, hi ha una educadora ambiental en exclusivitat assignada a Alcoi, una altra a Sant Vicent del Raspeig; una tercera a Sant Joan d’Alacant i Mutxamel, una altra a Agost, Tibi, Xixona, Busot i Aigües; un quint al Xarpolar i el restant a Ibi, Cocentaina i Muro d’Alcoi. El sèptim integrant que completa l’equip estarà en tasques de coordinació i suport a tots ells.
L’objectiu principal del servici és transmetre a la població la importància de realitzar, a nivell individual, una correcta gestió dels residus des del mateix origen de la generació. Per a aprofundir, a continuació, una vegada que el residu ja s’ha generat, en la importància de reutilitzar, separar correctament i reciclar.
El Consorcio Terra està format pels municipis d’Agres, Alcoleja, Alcosser, Alfafara, Almudaina, l’Alqueria d’Asnar, Balones, Benasau, Beniarrés, Benilloba, Benillup, Benimarfull, Benimassot, Cocentaina, Fageca, Famorca, Gaianes, Gorga, Millena, Muro de Alcoy, L’Orxa, Plans, Quatretondeta i Tollos, Alcoi, Benifallim, Ibi, Penàguila, Tibi, Agost, Aigües, Busot, Mutxamel, Sant Joan d’Alacant, Sant Vicent del Raspeig, la Torre de les Maçanes i Xixona. Al costat d’estes 37 entitats locals, són membres del Consorcio Terra, la Generalitat Valenciana i la Diputació Provincial d’Alacant.