La Cambra de Comerç, Indústria i Serveis d’Alcoi ha acollit una jornada tècnic-informativa i de reflexió al voltant de la necessitat de crear el parc industrial Alcoi Sud a la zona que confronta amb el terme municipal d’Ibi. Una sessió en què Cayetano Sánchez Butrón, redactor d’un estudi complet encarregat per la Cambra d’Alcoi, ha explicat les particularitats del sòl que acolliria aquest parc industrial i que, en cap manera, perjudicaria l’entorn ambiental de l’aqüífer del Molinar.
La jornada ha comptat, a més, amb la presència i les intervencions del president de la Cambra, Pablo de Gràcia; Natxo Gómez, president de FEDAC; l’arquitecte Santiago Pastor; el director del Campus d’Alcoi de la UPV, Pau Bernabéu; el director de AITEX, Vicente Blanes; Rubén Navarro, de Garrigues Advocats, José Jordá, empresari del tèxtil; i Júlia Moltó -Colla Ecologista La Carrasca- i Aleixandre Sanfrancisco -Salvem el Molinar-.
Des de la Cambra de Comerç, a través del seu president, Pablo de Gràcia, s’ha insistit en la necessitat de trobar solucions concretes pel que fa a aquest parc empresarial, i atesa la situació demogràfica, la fugida d’empreses i sobretot del talent que es generen al Campus d’Alcoi, l’Escola d’Art i els centres de Formació Professional. De Gràcia ha fet una crida al consens i el seny per trobar solucions que no es dilaten més en el temps.
Pèrdua d’indústries
I és que, segons Pablo de Gràcia, els darrers anys ha decrescut el nombre d’empreses industrials en un 19%. Es manté el nombre de petites empreses, però no d’indústries. A això cal afegir el descens del nombre d’habitants i especialment l’escassetat de persones amb menys de 40 anys, cosa que denota que els joves -qualificats majoritàriament- abandonen Alcoi per nodrir els departaments d’empreses d’altres ciutats.
Des de la Cambra es considera que el projecte ha d’estar liderat per l’Ajuntament d’Alcoi, ja que no es tracta d’una iniciativa privada i sí d’interès general per a la ciutat i per a “deixar un futur optimista als seus descendents”. De l’estudi de Sánchez Butrón es desprèn que el parc industrial Alcoy Sur pot albergar grans empreses, i que l’actuació urbanística ha de comptar amb la col·laboració publicoprivada. Això sí, respectant amb les mesures restrictives que marque la legislació actual pel que fa al Medi Ambient.
El factor Medi Ambient
Els representants de l’empresariat congregats han coincidit a ubicar en aquest parc empresarial empreses no contaminants que s’emmarquin en el concepte de la nova economia. És a dir, indústries marcadament tecnològiques i que no aboquen contaminants. A més, des de FEDAC, el seu president, Natxo Gómez, ha insistit en el fet que actualment, la naturalesa i les obligacions de les empreses han canviat substancialment des de fa 20 o 30 anys; estant totes elles obligades a complir amb uns requisits mediambientals ineludibles.
L’estudi de Sánchez Butrón certifica que són més de 200 les activitats empresarials que sí que es podrien instal·lar en aquesta àrea, i que seria la Confederació Hidrogràfica del Xúquer (CHX) la que marcaria les condicions. Tots els ponents han coincidit en el fet que la millor eina per posar en marxa aquest parc empresarial seria la inclusió al Pla General d’Ordenació Urbana (PGOU), que en aquests moments es troba en fase de revisió.
Els responsables del Campus d’Alcoi, l’empresariat i l’AITEX han qualificat d’inadmissible que la gran majoria de professionals qualificats que egressen dels centres educatius i universitaris d’Alcoi acaben formant part de les plantilles d’indústries de localitats properes o d’altres autonomies, i en pocs casos d’indústries d’Alcoi perquè no tenen aquesta possibilitat de créixer o d’implantar-se al terme de la ciutat.
Els portaveus de Salvem El Molinar i La Colla Ecologista La Carrasca, per part seva, han desaconsellat la construcció del parc empresarial en al·legar que és impossible que no es produisca alguna afecció sobre l’aqüífer. Totes les parts ha decidit continuar treballant per intentar arribar a acords que conjuguen la protecció de l’entorn amb la necessitat de crear sòl industrial.