L’energia renovable es presenta cada vegada més com a pràcticament l’única alternativa als combustibles fòssils per a minimitzar els efectes del canvi climàtic a tot el món. A més, aquesta mena de generació d’energia es du a terme gràcies a fonts ilimitades, com el sòl o el vent. El seu ús és ja generalitzat a Espanya, que en uns anys ha passat de ser energèticament dependent a cobrir la meitat del subministrament energètic amb renovables.
Però aquestes instal·lacions tenen també complicacions a l’hora d’ubicar-se en una determinada zona. La infraestructura necessària per captar i traslladar l’energia pot tindre serioses afeccions als paratges on es situa. Un fet que ha comportat que diversos ajuntaments hagen bloquejat pel moment qualsevol iniciativa d’aquest tipus fins que no regulen de quina manera i on poden ubicar-se als seus termes municipals.
És el cas de Castalla, que té sobre la taula des de fa anys una dotzena de projectes per a instal·lar panells solars sobre desenes d’hectàrees del seu terme. El darrer d’ells ocuparia una superfície propera a les 80 hectàrees i amb més de 72.000 panells. A la capital de la Foia els veïns s’han arribat a mobilitzar per a aturar plantes fotovoltaiques que canviarien la imatge de la part est del seu terme municipal, lindant amb les poblacions d’Ibi i Tibi.
Nou projecte a Ibi
Precisament la primera d’aquestes dos ha rebut recentment una proposta per part de la mateixa empresa que aspira a ubicar panells solars a Castalla. En aquest cas, la proposta per a la vila joguetera comprendria la instal·lació d’altres 72.000 panells sobre una extensió de 92 hectàrees al sud-est del casc urbà. Ibi no compta pel moment amb cap regulació municipal al respecte d’aquestes infraestructures. Des de l’Ajuntament iberut estan avaluant la proposta a falta d’una reunio amb la mercantil, però encara no han definit la seua posició en aquest tema.
Els dos projectes discorren simultàniament per a crear una macro extensió fotovoltaica a la Foia de Castalla capaç de generar més de 81MW i que requeriria de més de 60M€ d’inversió. Necessitaria de la construcció d’una estació a la zona de Sarganella (Castalla) que enviaria l’energia generada a altra en Mutxamel, travessant la Zona d’Especial Protecció d’Aus (ZEPA) del rui Montnegre -o riu Verd a la Foia-.
Al·legacions dels ecologistes
Aquest darrer és el principal entrebanc que ha trobat Ecologistes en Acció per a aturar un projecte que ja compta amb el vist i plau del Govern central. Generalitat també ha avançat que agilitzarà els tràmits per a la construcció d’aquest tipus de plantes a la regió. No obstant, la regulació vigent prohibeix explícitament el pas de torres d’alta tensió per les ZEPA. En aquest cas, les línies recorrerien un trajecte d’uns 20km, quasi tots ells sense soterrar.