La xifra d’atencions que d’emergència per a abastir de subministraments bàsics als més necessitats a la ciutat d’Alcoi s’ha vist multiplicada per 5 entre mitjans de març i mitjans d’abril a la ciutat d’Alcoi. Són els efectes derivats de la crisi sanitària, econòmica i social provocada pel coronavirus, que fa que més de 600 famílies alcoianes depenguen de l’ens per a sobreviure a la pandèmia.
La pandèmia de coronavirus que ha deixat el món de volta i mitja des del mes de març és una crisi sanitària sense antecedents en la Història recent. Però els efectes sobre la salut humana, la xifra de morts o la de contagiats arreu del món no són les seues úniques característiques. A la pandèmia cal afegir la crisi econòmica que ha destapat, al haver hagut d’aturar l’engranatge econòmic per a contenir la propagació del virus. I a aquesta crisi econòmica se li afegeix altra ben dramàtica: la social, que afecta sobre tot a persones que han perdut el seu mètode de vida per la crisi econòmica.
Aquest fet ha obligat a tots els ajuntament de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla a redoblar esforços i inversions per a no deixar a ningú enrere en quant a serveis socials es refereix -també al Govern central, al la inversa que va ocórrer amb la crisi del 2008-. Però aquests departaments per sí soles no poden abastir l’augment de la demanda de recursos que necessiten les famílies amb problemes econòmics. Per això, ens com Creu Roja abasteixen a aquestes persones, a les que aporten aliments i productes d’higiene. A Alcoi, la xifra de famílies ateses per l’ens des de mitjans de març s’ha multiplicat per 5, passant de 130 a més de 620 en l’actualitat.
L’augment de la demanda d’ajudes que canalitza Benestar Social a Alcoi no podria ser abastida sense un increment de les donacions. La solidaritat alcoiana, de nou, ix a relluir quan més falta fa. No obstant, des de Creu Roja esperen una estabilització del nombre de famílies que necessiten de la seua ajuda, repartida per un nombre creixent de voluntaris. Un fet que permetria a l’ens recuperar la formació en alternatives vitals i ocupacionals per a ajudar als seus usuaris a eixir del cercle de pobresa i augmentar la seua capacitat d’inserció al mercat laboral. Moltes de les persones que atenen han perdut la seua ocupació, no sempre legal, degut a la crisi del coronavirus.
El coronavirus no distingeix de nacionalitats ni origen social, i de fet el perfil d’usuaris de Creu Roja Alcoi avarca un gran ventall de tipologies de famílies.