A males penes unes setmanes després de que la formació Guanyar a l’Ajuntament d’Alcoi denunciara l’incompliment de la Llei de Memòria Històrica, el Consistori s’ha posat mans a l’obra. La denuncia de la formació d’esquerres parlava de 172 restes de la dictadura franquista que encara resten a diferents ubicacions alcoianes. La majoria són plaques d’habitatges de protecció social que s’ubiquen a l’entrada dels respectius immobles.
Tot això a pesar de que el plenari alcoià va aprovar a finals de 2016 una moció presentada per Guanyar per a eradicar les restes franquistes de la capital de l’Alcoià. Doa anys després, i davant la manca de moviments en aquest sentit per part del govern central, la pròpia plataforma duia a terme un estudi en el qual recopilava totes les restes de la dictadura. Llavors ja hi havia una partida pressupostària per a eliminar-les que mai es va aplicar.
Ara, l’Ajuntament d’Alcoi ha començat a demanar permís a les comunitats de veïns que encara tenen les plaques de Falange. Es tracta, segons l’Alcalde Toni Francés, del primer pas per a dur a terme la seua retirara, ja que totes elles estan ubicades en propietats privades. La majoria de les actuacions tindran lloc als barris de Santa Rosa i l’Eixample, aquells que més es van desenvolupar a la ciutat durant les 4 dècades de dictadura.
Per a Guanyar, de qui va nàixer la idea de retirar els símbols del franquisme, es tracta d’una actuació que arriba tard. La portaveu de la formació, Sandra Obiol, ha criticat les dificultats d’un govern progressista per a eliminar restes de la dictadura, al temps que ha denunciat la manca d’accions per a dur-ho a terme per part del Consistori.