La localització, el clima i l’orografia de les comarques de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla han fet que hagen estat poblades des de la Prehistòria. Existeixen restes de diferents períodes històrics que confirmen la presència humana a la immensa majoria de termes municipals de la zona. Un fet que possibilita la realització d’estudis per a conèixer amb major detall què es el que els successius pobladors de cadascuna feien en el seu dia a dia.
És el principal motiu que caracteritza l’estudi que durant els darrers 5 mesos ha estat duent endavant la Universitat d’Alacant al terme municipal d’Ibi. El Departament d’Arqueologia i Patrimoni Històric del principal ens universitari alacantí ha estudiat diferents paratges iberuts per a determinar quin ús feien d’ells els antics pobladors de la localitat. La investigació es centra en terrenys agrícoles, en els quals s’han buscat restes tant superficials com d’estructures ocultes pel pas del temps. Tant és així que els especialistes de la UA han detectat diverses estructures que van tindre un ús productiu en torn a l’agricultura.
Paratges estudiats
Localitzacions com els paratges de les Hortes Nord, Sud i del Pont, així com Fernoveta, Sant Miquel o l’Altet de Campos han rebut la visita dels investigadors, acompanyats per alumnes del Màster d’Arqueologia Professional de la UA. Han utilitzat les noves tecnologies i la observació personal per a estudiar sense modificar els terrenys quines tasques es desenvolupaven en ells. Un procés que els ha permès geolocalitzar, identificar i documentar diversos materials i estructures d’ús agrícola en el passat de la localitat.
L’Ajuntament d’Ibi és un dels principals col·laboradors dins d’una investigació que persegueix reconstruir tota la història de l’ocupació humana de la localitat. Es tracta d’una de les principals finalitats en la que s’han implicat diverses associacions i col·lectius locals.