La vila d’Onil va celebrar entre finals del mes d’abril i principis del de maig els seus dies grans amb els Moros i Cristians. Uns festejos que la localitat dedica des de fa segles a la seua patrona, la Mare de Déu de la Salut. Enguany, els colivencs han celebrat a més una efemèride relacionada amb la imatge de patrona de la localitat, a la que se li atribueix un miracle. La tradició resa que un accident mortal al camp entre dos germans va poder ser revertit gràcies a la intercessió de Mare de Déu. Fou al 1648, i des de llavors Onil ret tribut a la imatge de la verge.
A ella també se li atribueix el miracle d’haver impedit que la pesta negra assolara la població en l’Edat Mitjana i, a més, la patrona colivenca fou coronada canònicament fa enguany 75 anys. Un cúmul d’efemèrides que han fet que la imatge de la verge restara a la localitat més enllà de l’1 de maig, quan retorna a la seua ermita una vegada acabades les Festes. La processó del retorn ha tingut lloc aquest passat cap de setmana i no sense suspens degut a les probabilitats elevades de pluja. Fa dos setmanes, la processó va haver de ser cancel·lada precisament per los nombroses precipitacions caigudes a Onil.
Visita a diversos barris
En aquesta ocasió l’aigua ha donat treva, i la imatge de la Mare de Déu de la Salut ha pogut visitar diferents barris de la localitat a muscles de vora un centenar de costalers. Cosa que únicament ha ocorregut fa un quart de segle, quan es celebraven 350 anys del miracle i 50 de la coronació. Una vegada celebrada la missa en ple casc antic colivenc, la imatge de la patrona de la població ha recorregut el camí restant fins l’ermita en una processó en la que han participat –de forma excepcional- les 6 capitanies que han representat a la Festa d’Onil enguany.
La Mare de Déu de la Salut ja reposa en la seua ermita, edificada arrel del miracle que se li atribueix. Allí restarà fins que el 23 d’abril del 2024, de nou els costalers la porten sobre els seus muscles fins l’església per a celebrar nou dies de Festes en el seu honor.