Les extraccions d’aigua en un dels principals aqüífers del Comtat, el de la Mariola, han crescut per primera vegada en una dècada durant el 2017. Ho han fet, segons els regants, per a abastir la demanda industrial després d’haver superat el pitjor de la crisi econòmica, amb un 21,6% més de volum extret. Tot després de davallades que han arribat al 30% des de 2008.
Durant la darrera dècada de crisi econòmica, la pràctica totalitat dels indicadors relacionats amb els sectors productius de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla s’han vist davallats. Dades que no es refereixen únicament a la davallada de volum de negoci o contractacions, sinó que afecten a tot allò que necessita la indústria, com a sector predominant a la muntanya alacantina. Així, els índex de subministraments i recursos que ha consumit aquest sector durant la crisi s’han vist davallats, incloent les extraccions d’aigua dels aqüífers de la zona.
Però ja des del 2014 ve registrant-se un augment de l’activitat a l’interior alacantí que ha tornat a fer créixer la demanda, entre altres, d’electricitat o d’aigua. És el cas d’aquest segon element a la comarca del Comtat, on localitats com Cocentaina, Muro, l’Alqueria d’Asnar o Biar, que extrauen aigua de l’aqüífer de la Mariola, hagen fet augmentar el volum d’extraccions en un 21,6% durant el 2017. En total s’han extret durant l’any passat vora 2,6 milions de m3 d’aigua, després d’una època en que tant la crisi com la instal·lació de comptadors per a regular el consum havien permès una reducció considerable de les extraccions en un dels principals aqüífers de la zona.
Des de la Junta Central d’Usuaris de Pous d’aquest aqüífer s’atribueix aquest augment de la demanda a un factor positiu per a l’economia de la zona, com és el creixement de la producció industrial. Feia pràcticament una dècada que no augmentava el consum d’aigua de l’aqüífer de la Mariola, més bé al contrari, ja que des de 2008 hi ha hagut anys en que el descens de les extraccions ha arribat al 30% i sempre s’ha mantingut per damunt del 15% fins el 2017. Tot i que els indicadors macroeconòmics parlen de recuperació ja des de 2014, al Comtat no ha sigut fins ara quan s’ha notat en quant al consum d’aigua que necessiten les empreses de la zona per a dur a terme la seua tasca.
I tot tenint en compte que les localitats pertanyents a l’Alt Vinalopó no estan incloses en el volum d’extraccions, ja que pertanyen a la junta de l’Alacantí-Vinalopó per ordre de la CHX a excepció de Biar, que sí està comptabilitzada.