Home Cultura La primera fase del Pla Director del Monestir de Montserrat d’Onil consolida...

La primera fase del Pla Director del Monestir de Montserrat d’Onil consolida la seua estructura i rehabilita el claustre

0
SHARE
Representants municipals i de l'empresa al resin rehabilitat claustre del Convent de Montserrat d'Onil.

Aquesta setmana s’han rebut les obres de la primera fase del Pla Director del Monestir de Montserrat d’Onil, on s’ha rehabilitat part de l’edifici, sobretot el claustre. L’Ajuntament pretén amb aquesta intervenció conservar i protegir un edifici important per a la localitat, ja que és un dels més antics de la població i es troba entre els més representatius del centre històric, on va nàixer el poble d’Onil.

Aquesta primera fase és l’inici del pla director, que pretén restaurar íntegrament el Monestir de Montserrat i poder donar-li un ús públic, que ajude a dinamitzar el centre històric. El Monestir de Montserrat va ser construït a partir de l’antiga Ermita de la Mare de Déu de Montserrat, al barri del seu mateix nom, a Onil,Alacant. Va ser la senyora Maria de Molina, vídua de Fenellós, senyor de Benillup, qui va fer reconstruir l’ermita amb l’objecte de crear una fundació monasterial.

Aquesta fundació no va ser autoritzada per l’Arquebisbat de València. No obstant això, l’edifici sí que va ser autoritzat com a convent, tot i que finalment no va arribar a ser habitat ni se’n va donar cap ús. L’edifici va quedar abandonat, iniciant així el seu progressiu deteriorament. Des de finals de 1990 va deixar de ser propietat particular i va ser adquirit per l’Ajuntament.

Risc extrem de fallida

El Monestir fa molts anys que està en desús, per la qual cosa el seu estat era molt delicat, fins i tot pertanyia a la llista vermella de patrimoni, és una iniciativa que recull aquells elements del Patrimoni Cultural Espanyol que es troben sotmesos a risc de desaparició, destrucció o alteració essencial dels seus valors. El seu estat de conservació ha sigut lamentable durant dècades.

Tot i que manté les façanes i s’aprecien carreus en bon estat, comptava amb nombroses esquerdes a les parets. A l’immoble li faltava part de la coberta, facilitant les filtracions d’aigua que han generat que gran part de l’interior també es trobarà en mal estat, i aquest no és visitable.

Amb aquesta intervenció, s’han establert els fonaments, evitant el perill de fallida de l’edifici; s’han reforçat les parets i s’han recuperat estances i el seu impressionant claustre interior, el qual s’ha restaurat intentant mantenir-lo original. Aquesta primera fase és l’inici del pla director que pretén restaurar totalment el Monestir de Montserrat per a donar-li un ús en el futur.