La Plataforma per la Reindustrialització Territorial -integrada per COEVAL (Confederació Empresarial de la Vall d’Albaida), IBIAE (Associació d’Empresaris Foia de Castalla) i FEDAC (Federació Empresarial de les Comarques de l’Alcoià i el Comtat)- ha valorat positivament les ajudes convocades per a l’anualitat 2021 pel IVACE, que estan destinades a ajuntaments per a millora de polígons industrials, àrees industrials i enclavaments tecnològics.
La dotació és de més de 34 milions d’euros, que és la quantitat més elevada de les previstes fins a la data per a aquest tipus d’ajudes. La Plataforma, representant territorialment a les comarques de l’Alcoià, El Comtat, la Foia de Castalla i la Vall d’Albaida als diferents sectors econòmics d’aquestes zones, porta treballant des dels seus inicis per la millora dels polígons industrials.
Aquest treball es va concretar en una proposta que se li va fer en l’anterior legislatura a l’actual govern de la Generalitat, anomenada ‘Àrees Industrials de Qualitat’, presentada al President de la Generalitat, Ximo Puig, i que aquest va recolzar perquè a través de la Conselleria d’Economia Sostenible -al capdavant de la qual estava l’actual conseller Rafael Climent- es posés en marxa el 2017 com a experiència pilot en diverses comarques, entre les quals es trobaven les tres de la Plataforma.
Donat el resultat positiu de la mateixa es va estendre a la resta de comarques de la Comunitat Valenciana en 2018 i 2019, no podent-se dur a terme el 2020 per haver de destinar la partida prevista a atendre necessitats urgents provocades per la pandèmia. Aquests plans conjunts d’inversió de l’IVACE i dels ajuntaments en la millora dels polígons industrials de la Comunitat Valenciana no s’havien posat en marxa fins aquest moment, tot i la necessitat d’inversions en els mateixos.
La Plataforma destaca de la convocatòria de 2021 que la quantitat invertida -més de 34 milions d’euros- és la més elevada de les previstes fins a la data, així com l’encert en publicar la convocatòria a principi d’any, de manera que s’eviten els problemes de terminis de licitació i execució molt ajustats per a la realització de les millores en l’anualitat 2021.
Finalment, la Plataforma ha revisat la situació en què es troben les Entitats de Gestió i Modernització (EGM) d’àrees industrials que s’estan impulsant al territori i han coincidit que és molt important la implicació dels ajuntaments en el tema, ja que juguen un paper clau tant en el subministrament de la necessària informació per a la seva constitució com en el posterior conveni que han d’acordar amb la EGM, ja que estableix el marc regulador d’aquesta i és bàsic per al funcionament de la mateixa.
La implantació de les EGM no només té interès per als actuals propietaris -al disposar d’una eina que treballarà per revaloritzar l’àrea industrial-, sinó també per al municipi on està ubicada la EGM. Comptar amb millors àrees industrials és un focus d’atracció per a la implantació de noves empreses i més permetrà accedir a ajudes per seguir millorant-les.
Per impulsar les esmentades EGM al territori, les associacions que formen part de la Plataforma -COEVAL, FEDAC i IBIAE- queden a disposició dels ajuntaments del territori per a treballar conjuntament des d’una coordinació que permeti impulsar adequadament, i de forma gradual, la constitució i funcionament de les EGM al territori, de cara a comptar amb una millor oferta de sòl industrial a les tres comarques i així retenir i atreure empreses, talent i llocs de treball.