En el marc de l’operació “Antitox”, relativa a la lluita contra l’ús d’esquers enverinats, així com arts i mitjans massius i no selectius utilitzats contra la fauna, agents de la Patrulla de Comandància del Servei de Protecció de la Naturalesa, PACPRONA, en conjunt amb la Unitat Cinológica de la Guàrdia Civil de València i Agents Mediambientals de la Generalitat Valenciana, han procedit a la realització de nombroses inspeccions en finques i casetes de ferramentes, per diferents localitats de la província.
La investigació es va iniciar a final del mes d’octubre de 2019, arran d’haver-se detectat diversos episodis d’enverinaments en diversos punts de Banyeres de Mariola, Castalla i Agost, i ha finalitzat amb 1 persona investigada com a presumpte autor de diversos delictes relatius a la protecció de la flora, fauna i animals domèstics i altres 7 persones denunciades per infraccions administratives en relació a la tinença d’arts de caça no selectius, tinença irregular d’armes i tinença i comerç de productes plaguicides.
En total els agents han intervingut: 76 arts i/o mitjans massius i no selectius per a la caça com: gàbies parany, ceps, llaços, costelles, xarxes per a captura de conills i d’ocells silvestres i 2 armes d’aire comprimit; 18 espècies de fauna silvestre o animals domèstics: ocells protegits, fures, cadàvers de diferents animals (una rabosa, gossos i gats); i 62 quilos/litres de plaguicides/fitosanitaris, alguns prohibits i medicaments no autoritzats o caducats i comercialitzats en establiment no autoritzat.
Entre aquestes inspeccions realitzades, va destacar la troballa dos cadàvers d’animals domèstics amb símptomes d’haver ingerit verí, en una finca de Banyeres.
Després de la recollida de mostres, els informes del laboratori van confirmar que va ser el aldicarb, un pesticida no autoritzat i altament letal, la substància que va provocar la intoxicació i posterior mort dels animals. El mateix pesticida va ser trobat més tard, dins d’un envàs, amagat en una caseta annexa a l’habitatge de la mateixa finca.
Els agents també van descobrir que el propietari tenia en el seu poder espècies vives d’ocells fringílidas, la captura i la tinença dels quals està prohibida, a més de posseir arts prohibits, massius i no selectius per a la caça d’ocells.
Finalment, aquest individu va acabar sent investigat com a presumpte autor de diversos delictes relatius a la protecció de la flora, fauna i animals domèstics, als quals se’ls va afegir el de resistència i desobediència greu als agents d’autoritat per haver-hi desprecintat la caseta on tenia amagades els ocells.