Entre les localitats on s’ha produit l’estafa, es troba la localitat de Cocentaina.
L’estafa de l’amor’, una estafa que comença en una xarxa social i que després s’estén a la vida privada de la víctima, que s’enamora d’una identitat virtual a la qual mai arriba a veure en persona
Mitjançant el mateix modus operandi, havien estafat a un total de dotze persones situades a les províncies d’Almeria, Huelva, Madrid, Segòvia, Barcelona, Osca, Navarra, València i Alacant (Cocentaina)
La Guàrdia Civil, en el marc de l’operació “Fake Gold”, ha detingut a dues persones a les quals se’ls atribueix una estafa de 175.000 euros, emprant una modalitat de ciberdelicte conegut com a “Romanç Scam” o “estafa amorosa”. Aquest delicte consisteix a guanyar-se la confiança de la víctima, fingint una relació sentimental amb ella, amb la finalitat de demanar-li diners.
L’operació es va iniciar arran de la denúncia presentada per una dona de Gata de Gorgos que havia sigut víctima d’una estafa, desencadenant una investigació exhaustiva per a esclarir els fets.
La denunciant va relatar als agents que havia conegut a un home a través d’una popular xarxa social fa més d’un any. Després de dies d’intercanvi de missatges, van acordar mantindre una conversa més directa, la qual cosa va portar a la víctima a creure que estaven desenvolupant una relació sentimental genuïna. L’individu afirmava residir als Estats Units, la qual cosa dificultava la seua trobada en persona.
Per a guanyar-se la confiança de la víctima, l’estafador va establir una relació pròxima, fent-la creure en un vincle amorós autèntic. Posteriorment, va sol·licitar ajuda econòmica per a recuperar un maletí suposadament ple d’or, adquirit a través d’una herència fictícia. Els diners prestats seria destinat a cobrir taxes i impostos relacionats amb l’herència, mentre que l’estafador feia creure que l’or seria per al futur de tots dos com a parella.
Després de la primera transferència, el delinqüent va continuar amb l’estafa, aconseguint successius pagaments. Els agents van determinar que la relació fictícia va durar 14 mesos, durant els quals es van intercanviar missatges diaris. La víctima va realitzar transferències per un valor total de més de 80,000 euros, fins i tot venent propietats i involucrant-se amb prestadores per a efectuar els pagaments.
Les investigacions van revelar que una vegada que la víctima realitzava les transferències, l’estafador les redistribuïa entre diversos comptes bancaris per a blanquejar els diners, eliminant qualsevol rastre del seu origen.
A més, es va descobrir que altres onze víctimes en diferents localitats d’Espanya, com Roquetas de Mar (Almeria), Lepe (Huelva), *Valdemoro (Madrid), Sant Ildefons (Segòvia), Premià de Mar (Barcelona), Barbastre (Osca), Pamplona (Navarra), Bunyol (València), Almoradí i Cocentaina, havien caigut en el mateix modus operandi.
El 26 de setembre, a la ciutat de València, es va procedir a la detenció de dos presumptes autors, un home i una dona de 33 i 66 anys d’edat, als quals se’ls van imputar 12 delictes d’estafa per un valor total de 175.000 euros.
En el marc de l’operació, es va confiscar un dispositiu de telefonia mòbil i s’investiguen huit comptes bancaris dels detinguts. Així mateix, s’ha sol·licitat la intervenció dels comptes bancaris en possessió dels sospitosos.
L’operació va ser duta a terme per l’Equip @ de la Guàrdia Civil d’Alacant, sota la direcció del Jutjat d’Instrucció núm. 1 de Dénia.
Davant esta mena d’estafes, conegudes com a Romanç *Scam o Estafa Amorosa, la Guàrdia Civil recomana el següent: desconfiar de les relacions en línia que avancen massa ràpid, verificar les identitats de les persones, abstindre’s d’enviar diners i notificar a familiars i amics sobre estes relacions.