Les residències de la Tercera Edat acumulen la major taxa de mortalitat pel coronavirus a territori valencià. Es tracta de la vessant poblacional més vulnerable davant una pandèmia que té en alerta des de fa més d’un mes a tota Espanya. A tot el país existeixen centenars de centres geriàtrics on s’atèn a milers de persones majors. A la Comunitat Valenciana, segons dades de l’Imserso, la meitat d’elles són privades. I a les comarques de la muntanya alacantina n’existeixen dos en les que s’han registrat brots de Covid19. Entre les 2, segons les dades recaptades per tvA, existeixen com a mínim 75 víctimes mortals, totes elles usuàries d’aquests centres.
L’elevada xifra de morts a aquestes instal·lacions -més de 60 a la Domus Vi d’Alcoi i un mínim de 15 a la d’Onil- ha provocat que la Fiscalia s’haja interessat per la situació en elles. Totes dos són de titularitat privada amb convenis amb la Conselleria de Sanitat -en el cas de la d’Onil, pública gestionada per una empresa privada-, i entre les 2 alberguen a unes 200 persones majors. Les dos han sigut requerides per a presentar informació relativa al seu funcionament, atencions i relació amb el departament de salut pública al que pertanyen. Aquest fet no té per què representar, al menys en primera instància, que s’aprecie cap delicte. De fet, des de Sanitat afirmen que remeten a diari totes aquestes informacions a la Fiscalia.
Aquest procés per part de l’òrgan judicial està duent-se a terme en totes aquelles residències de la Tercera Edat on hi han més de 10 víctimes del coronavirus. Es tracta de recaptar informacions relatives als equipaments dels centres, les mesures de protecció d’usuaris i personal, o la capacitat per a aïllar als contagiats. En primer terme, aquesta recaptació d’informació no suposa obrir cap procediment judicial, entre altres coses perquè encara no s’han registrat denuncies particulars. No obstant, col·lectius com el de familiars d’usuaris de la Domus Vi alcoiana ja han anunciat accions, tant contra el centre com contra la Conselleria de Sanitat.
Aquesta petició d’informació naix de la Fiscalia General de l’Estat i està encarregada a cadascuna de les fiscalies provincials. La informació recaptada podria ser utilitzada en el futur si la situació deriva en procediments judicials arrel de la detecció d’irregularitats, manques en el servei o denuncies de particulars.