El president de la Diputació d’Alacant, Carlos Mazón, ha participat aquest setmana a la Comissió Bilateral amb la Generalitat Valenciana en què s’han abordat assumptes estratègics per a la província en matèria d’inversió, infraestructures, competències i aigua. Després de la reunió, que s’ha prolongat durant més de dues hores, Mazón ha anunciat als mitjans de comunicació que ha sol·licitat al govern autonòmic la revisió de les ajudes atorgades per l’Agència Valenciana de la Innovacció, que deixen a la província només el 16 ‘8% del total dels 52.300.000 d’euros repartits.
La AVI disposarà subvencions a universitats i empreses de la Comunitat per una quantia superior als 52 milions, dels quals 8 milions recalaran a la província d’Alacant, davant els 43,5 milions que arribaran a València i Castelló, el 83% de l’ pressupost.
Al respecte, Mazón ha avançat que des de la Diputació “hem sol·licitat la revisió d’aquestes ajudes i la resposta de la Generalitat ha estat que siguen les pròpies empreses o ens afectats els que al·leguen aquestes subvencions”.
La conclusió de president després aquesta trobada es concreta en la “falta de contundència de defensa de temes fonamentals per part de la Generalitat Valenciana, però seguirem esperant i tindrem bona fe, pensant que hi haurà algun avanç en aquest sentit. L’esperança no la perdrem “, ha dit Mazón, qui ha puntualitzat que han prosperat” en matèria de gestió conjunta de fons europeus i d’ajudes turístiques, però no en altres assumptes claus com l’aigua, les emergències o la inversió en innovació “.
“Vam quedar un poc a l’espera. Després de tant de temps sense poder reunir-nos amb la Generalitat, els hem proposat un front comú per defensar de veritat el Tajo-Segura, i ja ens respondran, els hem demanat que es revisin les ajudes a la innovació per la discriminació que sembla que ha passat , i la resposta ha estat que a qui no li agraden les ajudes que al·legue. Hem plantejat que ens preocupa la manca de descentralització de les emergències i la manca de capacitat de resposta que pugui haver davant de situacions greus en les províncies d’Alacant i Castelló i se’ns respon que ens passaran els informes corresponents” ha exposat el president.
A més, segons el responsable institucional, “els hem traslladat que amb el Fons de Cooperació de la Generalitat no s’ha de d’anar a un criteri d’imposició ni obligatorietat, sinó en el clima de el diàleg, la cooperació i la coordinació i se’ns ha dit que no, que serà obligatori i, per tant, és difícil la trobada en aquest sentit “.
Mazón, que ha retret a la Generalitat que la Comissió s’haja celebrat vint mesos després de la seua creació, ha lamentat l’absència del president de la Generalitat, Ximo Puig, en aquesta sessió constitutiva, al temps que ha mostrat la seua preocupació per la que per a ell és la segona reunió bilateral que se celebrarà aquesta setmana, en què sí que participarà el cap de Consell. Es tracta de la trobada prevista per a aquest dimecres entre Puig i el president de govern català, d’ERC, Pere Aragonès.
Entre els assumptes que han centrat bona part de la sessió de treball, a la qual Mazón ha acudit al costat de la vicepresidenta primera i diputada de Cultura, Julia Parra, la vicepresidenta segona i diputada de Cicle Hídric, Ana Serna, i el diputat d’Infraestructures , Javier Gutiérrez, destaca el de el Fons de Cooperació, de què el president ha reconegut que no han arribat a un acord, “perquè hi ha diferents punts de vista. Alguns evitables, alguns millorables i alguns tractables, però hi ha un la discrepància ens separa i és el de la seua obligatorietat “.
Per Mazón, les diputacions provincials, com a ens locals, haurien de ser “receptores dels fons i no aportadores dels mateixos”, al temps que ha considerat que els criteris de repartiment “no estan beneficiant als petits municipis, com sí passa amb els plans d’ajudes de la Diputació “. A més, el dirigent alacantí ha recordat que Puig es va comprometre a no traslladar l’esborrany a les Corts Valencianes fins que no s’abordara primer en aquesta Comissió Bilateral, fet que no s’ha produït.
El president ha recordat que la Diputació ha col·laborat amb la Generalitat en altres fons de cooperació com el dels serveis socials, el de turisme o el de transparència i participació ciutadana, així com en el Pla Resistir, la participació ha estat “voluntària, i positiva i ha ajudat a complir objectius “.
També hi ha hagut “bona sintonia” a l’apartat de Fons Europeus en què, segons ha apuntat, “hem presentat propostes concretes de municipis, molts dels quals s’han dirigit a la Diputació, per tant, l’objectiu és que puguem ser receptores de fons per executar-los en nom dels ajuntaments, que en ocasions no tenen capacitat “.
A la qüestió, ha indicat que dijous se celebrarà la primera reunió coordinadora i les diputacions exerceixen un paper fonamental pel que fa a “la seua disposició, proximitat i atenció tècnica, perquè parlem de molts milions d’euros i volem que es queden a la Comunitat”.
Mazón, qui ha sol·licitat fixar un calendari periòdic de reunions amb el Consell per tancar aquests i altres assumptes d’importància per a la província, ha proposat també a la Generalitat marcar una estratègia comuna i conjunta a l’hora de reclamar l’aigua que necessita la Comunitat i de preparar conjuntament els recursos jurídics davant del Ministeri per a la Transició Ecològica pel canvi de regles d’explotació de l’transvasament Tajo-Segura.
“És un abús intolerable i injustificat i ens consta que la Generalitat està treballant en aquests recursos. És una bona ocasió perquè se sume a nosaltres, o nosaltres a ella, perquè coordinats hi haurà més opcions d’èxit “, ha insistit.
Pel que fa a les competències impròpies que segueix assumint la Diputació d’Alacant, el responsable institucional ha assegurat que, en matèria de Benestar Social, “aquesta gestió ha gaudit de bona salut i el traspàs segueix el calendari pactat amb la vicepresidenta Mónica Oltra i avança correctament” .
En aquest punt, Mazón ha proposat la possibilitat d ‘ “obrir una taula de treball per a les competències de salut mental per tal d’abordar no només pel que fa als recursos econòmics, que impliquen una gran llosa pressupostària a la institució, tot i que els prestem amb efectivitat, sinó també l’operativitat i coordinació dels treballadors sanitaris. La nostra intenció és que se seguisca el mateix deixant que duem a terme a l’àrea de serveis socials “.
Durant la reunió, el president ha traslladat als representants de la Generalitat el deute que aquesta segueix tenint pendent amb el Consorci Provincial de Bombers, així com el descontentament per la decisió de l’administració autonòmica de centralitzar els serveis dels CICU -Centres d’Informació i Coordinació de Urgències- a València, deixant a Castelló i Alacant sense aquest servei territorialitzat, amb les pertinents queixes ciutadanes, que Mazón ha traslladat a la Generalitat.
Finalment, el president ha demanat la participació econòmica i la implicació de la Generalitat per impulsar els treballs dels dos avantprojectes de el Palau de Congressos d’Elx i d’Alacant.