La depuradora dels Algars, a Alcoi, serà l’escenari en el que es durà a terme un projecte per a millorar la sostenibilitat dels residus que genera la depuració d’aigües residuals. Es tracta de convertir els fangs tòxics en fertilitzants, biogàs o bioplàstics que podrien utilitzar-se en altres processos. La idea és generar una economia circular en torn a aquests residus dins d’un projecte finançat per l’Agència Valenciana de la Innovació i que és pioner a la Comunitat.
La sostenibilitat és una de les grans línies d’actuació de totes les administracions per a tractar d’aturar l’emergència climàtica que amenaça a la Humanitat. Íntimament relacionada amb ella està la investigació, un dels millors camins per a trobar elements que permeten una menor contaminació. Els ens innovadors tenen un important paper cara al futur en quant a aquest sentit, desenvolupant sistemes que reduisquen els contaminants o que ajuden a reutilitzar diferents elements que contaminen. Entre ells es troba l’Agència Valenciana d’Innovació (AVI).
Aquest òrgan invertirà properament fins a 53.000 euros per a enllestir un sistema que done altre ús als fangs, un dels majors residus de la depuradora Els Algars. Aquesta infraestructura elimina el gros dels residus de les aigües que utilitza la capital de l’Alcoià, però a hores d’ara bona part d’eixos fangs acaben a l’abocador o bé incinerats. El projecte en que invertirà l’AVI preveu trobar formes de convertir eixos fangs en fertilitzants per als camps de les comarques. Altres usos que se’ls podria trobar a aquest residus tòxics és com a biogàs o bé com a bioplàstics.
El procés mitjançant el qual es tractarà d’aconseguir reutilitzar els fangs es durà a terme en unes noves instal·lacions que es construiran a la pròpia depuradora alcoiana. Es tracta d’una biorefineria que aspira a convertir els residus fangosos i tòxics en elements reutilitzables. S’intenta així generar nous productes a partir de residus inutilitzables que generen un valor afegit. Tot es farà amb processos que barregen tecnologia i biologia, com el cultiu de microalgues que destruisquen contaminants, bioacumulacions o digestió anaeròbia per part de les bactèries implicades en el procés.
Els productes que es generen a partit dels fongs són elements que contribuirien a desenvolupar una economia circular en torn a residus que fins eixe moment serien inutilitzables. L’aspiració última si el projecte pilot té èxit seria el naixement d’una indústria capaç de dur a terme aquests processos, enllestint així formes d’economia circular i bioeconomia a l’interior alacantí.