La delinqüència ha augmentat a la ciutat d’Alcoi entre 2018 i 2019 en un 1,5%. Tot a una localitat que registra un dels índex més baixos de delictes de tota la província d’Alacant. Destaca especialment l’augment d’agressions sexuals amb penetració i de tràfic de drogues durant el passat exercici. A pesar de que els robatoris en domicilis es veuen davallats, veïns d’urbanitzacions com Montesol denuncien la inseguretat que pateixen i reclamen més efectius de seguretat.
La delinqüència és un dels factors que més alarma social crea a qualsevol localitat. A pesar de que les poblacions de la província d’Alacant no destaquen per trobar-se entre les que més actes delictius pateixen, les dades de 2019 no són del tot positives en alguns casos. Entre ells es troba el de la ciutat d’Alcoi, que juntament amb les d’Alacant, Elx i Petrer són de les poques de més de 30.000 habitants que han registrat augments en el nombre de delictes durant l’any passat. Cal destacar que la ciutat dels ponts es troba entre les que menor índex de delictes registra a tota la província, fet que explica parcialment aquest augment.
En concret, la xifra de delictes totals perpetrats a Alcoi durant el passat exercici ascendeix a 1.726 pels 1.701 de 2018, augment que suposa un 1,5% més de delictes. Es tracta de dades recopilades pel Ministeri de l’Interior i que contrasten amb la davallada de la delinqüència a nivell provincial, xifrada en el 0,7%. L’estudi es fixa en 13 tipus de delictes, 5 dels quals han augmentat la seua incidència durant 2019 a Alcoi; altres 5 tipus han descendit i els 3 restants es mantenen igual que en 2018.
Destaca l’augment que s’ha experimentat a la capital de l’Alcoià en quant a abusos sexuals amb penetració, que han augmentat un 25%. La gravetat no estreba en la quantia, sinó en l’augment, que ha passat d’un únic cas en 2017 a 5 en 2019. En canvi, els delictes de tipus sexual restants han descendit un 17,6% durant l’any passat. També ha crescut la delinqüència relacionada amb el tràfic de drogues, que ha pujat un 300%, passant d’un cas en 2018 a 4 en 2019.
Per contra, els robatoris en domicilis particulars han descendit a la localitat en un 5,6%. I tot a pesar de que els veïns d’urbanitzacions perifèriques com Montesol porten anys denunciant un increment de la inseguretat en la zona. Només en els dos darrers exercicis han sigut fins a 20 les sostraccions que han patit les 40 famílies que viuen de forma continuada a la urbanització. La denúncia és l’únic mètode de pressió que poden exercir per a aconseguir més presència policial a la zona. La qualificació de Montesol com a sòl urbà ha fet que ara siga la Policia Local i Nacional, i no la Guàrdia Civil, qui vigile la zona. Els residents en ella reclamen més atenció de les forces de seguretat, hagut compte de la perícia dels lladres.