Home Alcoi La Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat presenta una segona tanda d’al·legacions contra...

La Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat presenta una segona tanda d’al·legacions contra la macroplanta solar a Polop

0
SHARE
Plaques solars en una instal·lació fotovoltaica.

La Coordinadora d’Estudis Eòlics del Comtat va presentar una primera tanda d’al·legacions el 25 d’agost i ara, amb data 18 de setembre, ha presentat una segona remesa d’al·legacions just uns dies abans de concloure el termini -23 de setembre- contra la macroplanta solar que es pretén instal·lar en uns terrenys agrícoles del terme municipal d’Alcoi.

Fa 20 anys que la Coordinadora lluita contra la ubicació “irracional” d’energies alternatives. Va ser llavors quan van començar els megaparcs eòlics, sempre en llocs rurals, mai en zones industrials o molt poblades. Ara els incentius s’han tornat cap a les plaques solars i “estem assistint a una explosió de gran plantes fotovoltaiques escampades generalment en terrenys agrícoles. Però no són criteris ambientals sinó econòmics els que estan propiciant aquests mega projectes depredadors del territori”, alerten des de la plataforma en un comunicat de premsa.

“No és estrany que la Conselleria sotmeta a informació pública i òbriga el procediment d’al·legacions per a la ciutadania en estiu, però cap de les associacions implicades, tant ecologistes com veïnat, ha fallat a la presentar les al·legacions”. La coordinadora ho ha fet en dues vegades.

Al·legacions

Després d’estudiar el voluminós estudi d’impacte ambiental de 400 pàgines amb la seua cartografia annexa, els motius que han esgrimit per a oposar-se a la PFV Alcoi, situada en Polp Alt, són els següents: està a 1 km del parc natural de la Serra de Mariola i a dos de la Font Roja; és un corredor ambiental entre les Zones d’Especial Protecció per a les Aus -ZEPA Serres de Mariola i carrascar de la Font Roja i la ZEPA Maigmó i serres de la Foia de Castalla-, i s’ha ocupat més del 10% del corredor cosa que contravé a la legislació valenciana (Decret Llei 14/2020).

L’argumentació continua: no existeix un estudi versemblant d’alternatives -de fet, el promotor ja ha comprat les terres de l’única ubicació real que es contempla l’estudi, fent vore que les alternatives són una “pantomima”, afirmen-; l’energia anirà a la subestació de Castalla però la planta fotovoltaica està ubicada en Alcoi, a 8 km; un barranc està dins de la planta fotovoltaica amb els riscos que això comporta -el barranc de Tauenda; part de la planta afectarà els aqüífers perquè està dins d’una zona de permeabilitat alta, segons indica el geoportal oficial de la infraestructura de dades espacials de la Generalitat Valenciana (IDEV).

Hi han més arguments, com que no ha existit un estudi de repercussions sobre la xarxa Natura 2000; tant la planta com la línia d’evacuació estan dins d’una IBA -Important Bird Area-Àrea d’importància per a les aus- Serres de la Safor i Nord d’Alacant; no hi ha estudi d’impacte arqueològic; les plaques van a col·locar-se a 54 metres de béns de rellevància local, com és el mas el Xocolater -recentment i curiosament adquirit per Iberdrola; tant les plantes com les línies se situen dins de dos paisatges de rellevància regional: PRR20 Serres de l’interior d’Alacant Mariola, Maigmó i Penya Roja i el PRR21 Foies d’Alcoi i Castalla i Vall de Bocairent i Alcoi.

Per últim, asseguren que l’estudi de producció inclou dades meteorològiques incorrectes, preses a 600 msnm quan en realitat Polop està a 756 msnm, i això canvia totalment les hores de sol; a més, està situat en sol no urbanitzable de protecció especial, motiu pel qual l’Ajuntament de Banyeres ho ha rebutjat, però no el d’Alcoi.

A mode de conclusió, la coordinadora considera en el comunicat que “torna una onada agressiva de mega plantes energètiques que utilitzen el bon nom d’ecològiques per destruir el paisatge. Totes aquestes promotores tenen al darrere grans elèctriques que mai han pensat en el medi ambient, ni quan han fet energia des de combustibles fòssils ni ara que usen energies alternatives. Afortunadament la població està més conscienciada i mobilitzada que fa dues dècades”.