Alcoi continua tenint l’aire contaminat durant quasi el 30% dels dies de l’any. És el que es desprèn de l’informe que els ecologistes de La Carrasca han mesurat en quant a la qualitat de l’aire durant el 2018. Un fet que pot redundar en malalties per als humans i en dificultats per als animals i vegetals pels contaminants que vessen a l’aire vehicles i indústries. Per això, exigeixen normes de control de la qualitat de l’aire, ja que la salut és una de les víctimes d’aquesta contaminació.
Des de la Revolució Industrial, allà pels segles XVIII i XIX, la capacitat de contaminació de l’aire que tenen les activitats humanes no ha fet sinó pujar. Un fet que posa en perill l’equilibri natural del planeta i accelera processos com el desgel o l’increment de la temperatura global. El trànsit de vehicles de combustió fòssil i l’existència de milers de fàbriques que vessen elements contaminant a l’aire no sols perjudica el medi ambient, sinó també la salut humana, tal i com han demostrat successius informes mèdics sobre la incidència dels contaminants de l’aire.
A Alcoi existeixen diferents punts on es mesura la qualitat de l’aire a una ciutat que, degut a la seua orografia, té majors problemes en aquest sentit. Al llarg del 2018, tal i com ve ocorrent durant els darrers anys, els nivells d’ozó troposfèric o nociu han superat el límit recomanat per l’Organització Mundial de la Salut en 101 dies. Aquest límit està actualitzat respecte a la normativa europea, segons la qual el límit s’ha vist superat en 16 dies durant 2018. Aquest fet és preocupant, degut a que d’ell es deriven patologies tant per als humans com per a l’entorn natural.
Els ecologistes alcoians estan a l’espera d’una sentència de l’Audiència Nacional per a forçar als governs nacional i autonòmic per a que activen un Pla de Millora de la Qualitat de l’Aire. Dins dels seus paràmetres deurien estar incloses mesures com una mobilitat més sostenible en ciutats compactes i l’eliminació d’aquelles centrals que funcionen amb carbó. Unes mesures que també reivindiquen a l’Ajuntament d’Alcoi i que, denuncien, no estan incloses en el Pla Estratègic de la ciutat.
A la capital alcoiana no es mesuren, sense cap explicació, els nivells de partícules fines, que fins 2014 també superaven els límits. Aquestes partícules influeixen en patologies com esclerosi, diabetis, disfuncions neuronals o problemes respiratoris.