Home Industria Jogueters colivencs i Hospital d’Alacant creen un model de simulació quirúrgica en...

Jogueters colivencs i Hospital d’Alacant creen un model de simulació quirúrgica en 3D pioner arreu del món

0
SHARE

El Servei de Neurocirurgia de l’Hospital General Universitari d’Alacant, en col·laboració amb professionals de la nina d’Onil, ha creat un model imprès en 3D de simulació quirúrgica en Neurocirurgia que és pioner a nivell internacional. Aquest model s’ha presentat aquest en el marc de la XIV Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Patologia de Base de Crani (SEBAC).

El Servei de Neurocirurgia porta tres anys desenvolupant prototips sintètics que simulen el crani en 3D per a la formació en diferents subespecialitats de la Neurocirurgia i “es tracta del primer d’aquestes característiques específic per a patologia de base de crani, la regió anatòmica sobre la qual s’assenta el cervell i, sens dubte, és el més avançat de tots els que hem elaborat fins avui”, ha subratllat Pablo González, neurocirurgià de l’Hospital i integrant del Grup de Neurociències de l’Institut d’Investigació Sanitària i Biomèdica de Alacant (Isabial).

Tant és així que s’ha presentat oficialment al XIV Congrés Nacional de la Societat Espanyola de Patologia de Base de Crani i ha tingut per alumnes ni més ni menys que a les figures més destacades de la Neurocirurgia a nivell mundial. Tots ells han acudit a la cita atrets tant per aquesta innovació com per l’elevat nivell científic del programa.

“Gràcies a la col·laboració i el treball conjunt amb els de joguines de la zona d’Onil, amb el joguet Germán Sempere al capdavant, hem desenvolupat un model d’entrenament, anomenat ‘3D Neurotrainer’, que reprodueix l’anatomia cerebral i cranial a la perfecció”, ha ressaltat González. Per exemple, han simulat la meninge amb una goma especial, aplicant la mateixa tecnologia de fabricació utilitzada per donar forma a les cares de les nines.

“Una de les novetats més cridaneres d’aquest model és que, per primera vegada, hem estat capaços de fabricar tumors que són operables, amb uns materials que simulen amb gran precisió els teixits dels tumors, a més que estan creats de manera individualitzada per a cadascun dels pacients que tractarem en el futur”, ha subratllat.

Els enginyers i enginyeres de les joguines han aprofitat aquest arsenal de coneixements i han inclòs fins i tot un innovador sistema d’alarma acústica i visual per per salvar estructures nervioses importants i fer l’abordatge més segur.

“El sistema funciona com els sensors d’aparcament i, mentre estem simulant la intervenció quirúrgica, emet un senyal quan ens trobem a 10 mil·límetres dels nervis i, quan la distància és de dos, la freqüència del so és continuada”, ha explicat el neurocirurgià.

El model en 3D que s’ha presentat es dirigeix ​​concretament a formar especialistes en la cirurgia d’un tipus de tumor de la base del crani conegut com neurinoma de l’acústic. “Es tracta d’un tumor benigne, potencialment curable amb una resecció quirúrgica completa, que es genera en el nervi acusticovestibular, que va des del oïda interna fins al cervell i que controla l’equilibri i l’audició”, ha apuntat.

En aquest congrés nacional “li estem dedicant esforços perquè es tracta d’una patologia complexa de tractar i d’abordatge controvertit, ja que compta amb un índex alt de complicacions postoperatòries i, alhora, si no s’intervé a temps pot suposar pèrdua d’audició , de mobilitat facial i, en estadis avançats, compressió del tronc cerebral o, fins i tot, hidrocefàlia “, ha assenyalat.

“Amb el temps, s’està demostrant que és millor intervenir el tumor per evitar aquestes conseqüències i això requereix d’un entrenament molt avançat per als cirurgians en formació i fins i tot per als especialistes en l’àrea”, ha reconegut.

Aquest model d’entrenament va servir com a complement a l’estudi habitual d’anatomia en cadàvers, ja que aporta determinats beneficis, com és la disponibilitat, la bioseguretat i la capacitat de desenvolupar models individuals, simulant amb gran precisió la patologia de cada pacient.

D’aquesta manera, “té un gran potencial per a la formació de neurocirurgians de tot Europa i per a la planificació individualitzada de cada cas, donat que duem a terme prèviament la cirurgia sobre aquests models i ens anticipem als possibles problemes que ens trobarem posteriorment en condicions reals. Tot això, en definitiva, amb l’objectiu d’oferir el millor tractament possible als pacients”, ha conclòs González.