Home Alcoi Ivan Vallés, doctorand del Campus d’Alcoi de la UPV, premiat per l’Institut...

Ivan Vallés, doctorand del Campus d’Alcoi de la UPV, premiat per l’Institut d’Enginyeria de l’Aigua i Medi Ambient

0
SHARE
Ivan Vallés, doctorand, en l'entrega de premis

Ivan Vallés Ferrer, doctorand del Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV), ha obtingut en la IX edició dels Premis IIAMA, l’accèssit “Aigua i ciutat” pel seu Treball Final de Màster “Utilització d’espècies de ferro complexades per a processos fotoquímics de tractament d’aigües”, dirigit pel catedràtic Antonio Arques Sanz, el professor Iván Matías Sciscenko (Universitat Politècnica de València), i la professora Alessandra Bianco Prevot (Università degli Studi di Torino).

La seua investigació tracta la problemàtica dels Contaminants de Preocupació Emergent (CECs) i la dificultat de la seua eliminació, mitjançant els processos convencionals de tractament d’aigües residuals.

És per això que en el seu treball avalua el potencial del procés foto-Fenton per a la seua eliminació, així com els efectes positius dels àcids húmics (HA) en tractar de dur-lo a terme a pHs pròxims al de l’aigua natural.

L’objectiu final del procés és tractar i eliminar de les aigües residuals contaminants sorgits principalment dels medicaments i els pesticides que no es poden abordar en les depuradores convencionals. El procés persegueix eliminar els contaminants de les aigües residuals per a retornar-les de nou al medi natural. També es contempla en un futur aplicar aquest mètode en l’àmbit industrial.

Els premis

Aquests guardons són una referència per a joves investigadors. En aquesta novena edició s’han presentat 21 sol·licituds en la categoria de Treball Final de Màster i Treball Final de Grau i 22 en la modalitat de Tesi Doctoral; totes elles d’una excel·lent qualitat tècnica i científica segons va manifestar el jurat en l’acte de lliurament.

L’explicació científica del procés

Mitjançant el procés foto-Fenton, el peròxid d’hidrogen és descompost en diverses espècies, entre elles els radicals hidroxil (·OH), els quals presenten una elevada reactivitat. Això ocorre gràcies a la capacitat de les sals de ferro per a catalitzar la descomposició del H2O2. No obstant això, un augment del pH en el mitjà pot produir la formació de compostos de ferro inactius o la seua precipitació. Per a mitigar aquesta formació i mantindre el ferro actiu existeixen diverses espècies o materials de caràcter orgànic que són capaços de complexarlo. Un tipus d’aquests materials és la matèria orgànica, en particular els àcids húmics (HA). Per a això, s’observarà l’efecte de la matèria orgànica en el procés foto-Fenton actuant tant de manera homogènia com de manera heterogènia, amb l’ús de nanopartícules amb el centre de magnetita i recobertes amb àcid húmic. D’altra banda, així com hi ha compostos que milloren el procés, també hi ha uns altres que causen problemes i inconvenients en el procés. Entre aquests compostos es troben diferents sals inorgàniques, com els clorurs o els fosfats. En el treball d’Ivan s’observa l’efecte d’aquests dos tipus d’ions sobre el mitjà, així com si els HA poden mitigar el seu impacte.