L’Institut Valencià de Competitivitat Empresarial (Ivace) ha anunciat hui l’obertura de la convocatòria 2022 de la tretzena edició dels Premis Nacionals d’Energia, convocats per l’Associació d’Agències Espanyoles de Gestió de l’Energia, de la qual l’Ivace és membre, per a reconéixer els millors projectes o actuacions en pro de la transició energètica en tot el territori nacional.
Tal com ha explicat la directora general de l’Ivace, Júlia Company, “després del parèntesi provocat per la pandèmia que va impossibilitar la seua organització en 2021, es reprén la seua celebració, reafirmant la seua aposta des de fa anys per un model energètic eficient i sostenible, just i equilibrat, en el qual les agències d’energia i organismes públics juguen un paper fonamental en els diferents àmbits territorials”.
Com a novetat, enfront d’edicions anteriors, destaca la inclusió d’una nova categoria a Millor Comunitat Energètica, que s’uneix a les tradicionals d’Energies Renovables, Eficiència Energètica i/o Mobilitat Sostenible, i Sensibilització i Difusió.
El termini de presentació de candidatures finalitzarà el pròxim 28 de març. La participació, que es canalitzarà en la Comunitat Valenciana a través de l’Ivace està oberta a persones físiques, entitats, col·lectius, empreses públiques i privades i comunitats energètiques que hagen destacat a nivell nacional, autonòmic o local pel seu treball en algunes de les categories al llarg dels anys 2020 i 2021.
Els premis estan dotats econòmicament amb la quantitat de 1.500 euros per al guanyador en cadascuna de les categories. En reconeixement a l’actuació premiada, EnerAgen entregarà, a més, el corresponent diploma acreditatiu dins d’un acte de lliurament de premis al qual donarà difusió pública.
En aquesta ocasió, l’Agéncia Provincial de la Energia de Cadis és la coordinadora d’aquesta 13a edició i serà l’amfitriona de la gala de lliurament dels Premis que se celebrarà a la fi de maig o principis de juny a Cadis.
Quatre categories
Es convoquen quatre categories, una més de les habituals, ja que s’inclou enguany un nou guardó a la Millor Actuació en Matèria de Comunitats Energètiques, en línia amb una de les línies de treball prioritàries per als membres d’EnerAgen en l’actualitat que, de fet, han constituït un grup de treball específic en aquesta matèria.
D’altra banda, es manté les categories d’Energies Renovables, Eficiència Energètica i/o Mobilitat Sostenible, i Sensibilització i Difusió. En les bases es poden consultar els criteris de puntuació que es tindran en compte a l’hora de valorar les propostes rebudes en cadascuna de les categories.
En el cas de la categoria de Comunitats Energètiques, en tractar-se d’iniciatives noves i incipients s’admetran candidatures en les quals la constitució formal de la mateixa s’haja realitzat entre l’1 de gener de 2020 i la data de publicació d’aquesta convocatòria.
El jurat
Les propostes seran avaluades per un jurat especialitzat que estarà compost per cinc representants de reconegut prestigi pertanyents a sectors de la política, de la tecnologia, de l’àmbit universitari, periodístic i empresarial, però íntimament relacionats amb l’àmbit de l’energia. Com en les últimes edicions, formaran part del jurat un representant de l’Instituto para a la Diversificación y Ahorro de la Energía, IDAE, així com un representant de Red Eléctrica de España. La seua fallada serà inapel·lable i es farà públic en el termini màxim de tres mesos des del de finalització de presentació de candidatures.
Aquests guardons, que s’entreguen des de l’any 2008, compten amb el suport i col·laboració de Red Eléctrica de España., empresa patrocinadora de les últimes 4 edicions.