Home Alcoià Incertesa productiva entre les empreses de les comarques per l’ampliació de l’Estat...

Incertesa productiva entre les empreses de les comarques per l’ampliació de l’Estat d’Alarma

0
SHARE

La lluita contra el coronavirus Covid19 ha provocat que el govern haja aprovat una ampliació de les condicions que estableix el decret que regula l’Estat d’Alarma vigent des de fa més de 2 setmanes. És la resposta de l’Executiu davant la dimensió a la que està arribant la pandèmia a tota Espanya. A les restriccions en la mobilitat de la ciutadania mitjançant el confinament domiciliari s’afegeixen ara més premises. Entre elles, l’aturada de la producció industrial no estrictament necessària per a abastir bé al sistema sanitari o bé a la població en quant a subministraments bàsics. Tot i que el decret permet la continuïtat de diverses tasques productives -autònoms amb teletreball inclosos- moltes altres mercantils han decidit tancar portes i acollir-se a les mesures de reducció o extinció temporal del treball per força major.

I tot en un context en el que el mateix decret estableix la prohibició a cap empresa d’acomiadar treballadors durant aquest episodi. Els treballadors poden no acudir al seu lloc de treball sense deixar de rebre el sau salari, però abans del 31 de desembre d’enguany hauran de recuperar les hores perdudes. Tot i això, l’empresariat de l’Alcoià, El Comtat i la Foia de Castalla ha valorat negativament aquesta mesura degut a la incertesa que causa entre el col·lectiu. A més, critiquen les formes en que s’ha activat, amb el cap de setmana pel mig.

Altre problema amb el que es troba el sector empresarial és que és tant divers que pot nodrir sectors fonamentals, entre els que destaquen l’alimentari o el sanitari. El percentatge d’empreses ha baixat del 70% que operava la passada setmana, especialment a la Foia de Castalla, que té una elevada diversificació productiva. En qualsevol cas, la voluntat empresarial és que la mesura siga útil i poder retornar quant abans a la producció habitual.

Des del sector dels treballadors la percepció canvia, ja que molts no entenien per què no havien de parar per a controlar la propagació del virus. Alguns inclús van denunciar que no tenien les mesures correctes de protecció a les empreses per a les que treballen.