‘Alexander von Humboldt: En la naturalesa tot està connectat’ és el títol de l’exposició que ja es pot contemplar al Campus d’Alcoi de la Universitat Politècnica de València (UPV). Els actes inaugurals han sigut una conferència a càrrec de Margarita Belinchón, comissària de l’exposició i ex directora del Museu de Ciències Naturals de València, i una taula redona amb experts.
La mostra es pot visitar fins al 7 d’abril a la Sala Multiusos de l’Edifici Carbonell i està oberta al públic en general, així com centres escolars interessats.
L’exposició es divideix en 4 parts:
– Sobre muscles de gegants.
– El viatge a les regions equinoccials.
– Influència en la política americana.
– Rellevància i impacte dels seus estudis.
A més de Belinchón, és comissari del contingut de la mostra Jürgen Misch. Per part seua, Juan Fuster i Isidoro García són comissaris de la itinerància. La taula redona ha sigut moderada pel secretari del Campus d’Alcoi, Vicente Díez i ha comptat amb Margarita Belinchón; acompanyada de Silvia Barona, presidenta de l’Associació Alexander Von Humboldt España; Jordi Silvestre, regidor de Transició Ecològica i Educació de l’Ajuntament d’Alcoi; i Juan Fuster, delegat institucional del CSIC en la Comunitat Valenciana.
L’exposició està organitzada per la Delegació del CSIC en la Comunitat Valenciana amb la col·laboració de la Fundació Banc Sabadell. A més, també compta amb la col·laboració de la Càtedra ‘Alcoi Ciutat del Coneixement’, signada entre l’Ajuntament i el Campus d’Alcoi de la UPV.
Juan Fuster, durant la inauguració, ha indicat que “des de la Delegació del CSIC ens va entusiasmar des del principi l’exposició sobre la figura de Humboldt. Donada la missió divulgadora que com a entitat tenim encomanada a la nostra Casa de la Ciència, ens va encantar la idea de poder portar la mostra a ciutats de grandària mitjana de la Comunitat Valenciana, on sol ser més difícil organitzar aquests esdeveniments. Esperem que l’exposició compte amb un bon acolliment per part dels habitants d’aquestes ciutats, i també ens agradaria que servisca com a eina educativa per a col·legis i instituts d’educació secundària”.
Per part seua, Margarita Belinchón, apunta que “l’exposició intenta donar a conéixer l’obra i el pensament d’un dels naturalistes europeus que més influència ha tingut en el món científic . Va ser el primer que va considerar el planeta des d’una perspectiva global, com un sistema en què tot està connectat, i va alertar de les conseqüències de la mala praxi de l’acció humana sobre el territori. Les seues idees, que van ser avantguardistes en temps, continuen sent vàlides en aquests temps en què el canvi climàtic és una seriosa amenaça global per al planeta i un de les principals motius de preocupació per a la societat actual”.
El regidor de Transició Ecològica i Educació, Jordi Silvestre, ha agraït als organitzadors que hagen comptat amb la ciutat d’Alcoi per a acollir aquesta exposició d’aquestes característiques i donar a conéixer “la figura d’un científic i geògraf poc conegut”.
Silvia Barona, presidenta de l’Associació Alexander Von Humboldt España, ha ressaltat que Humboldt era un “científic humanista” que, a més, “tènia sensibilitat per la música, per la literatura o la poesia”.
El secretari del campus, Vicente Díez, ha agraït la presència de tots en la inauguració i ha indicat que la itinerància de l’exposició s’inicia a Alcoi i que, posteriorment, viatjarà per altres municipis de la Comunitat Valenciana. Díez també ha recordat que l’exposició està oberta al públic en general i als centres educatius fins al 7 d’abril.